Így válassz laminált padló alátétet, ha padlófűtésed van

Olvasási idő: 5 perc


A padlófűtés minden ingatlannál egy értéknövelő tényező – nem hiába: ez a fűtés rendszer az esztétikumot és a kényelmet is magasabb szintre emeli. Laminált padló esetén is alkalmazhatod, viszont ügyelned kell rá, hogy a megfelelő padló alátétet használd. Ehhez adunk most néhány tippet.

Dióhéjban a padlófűtésről

 

Bár már az 1980-as évektől alkalmazzák szélesebb körben hazánkban, még a mai napig is egy wow-faktorként tekintünk rá, ha egy lakásról kiderül, hogy ott padlófűtés van. Egy extra otthoni komfortról van szó, míg a lakások nagy részében hagyományos fűtés található.

 

Működése hasonlít a radiátorokéra, a padlófűtés esetében azonban a padló felület alatt húzódó csövekben kering a meleg víz (vagy fűtőszál, amennyiben elektromos), így alulról melegíti az egész felületet – ellentétben a radiátorokkal, amelyek egy-egy fűtő pontként funkcionálnak a lakótérben.

 

A padlófűtés számos előnyt jelent tulajdonosaik számára: esztétikus, mivel nem csúfítják a szobát radiátorok, komfortos, mert kellemesen meleg marad a padló a legnagyobb hidegben is (főleg hidegburkolat esetén érződik komoly különbség), egyenletes hőleadást biztosít a helyiségben, és ha egyszer felfűtöttük a teret, hosszabb ideig is megtartja a meleget.

 

Természetesen hátrányokkal is rendelkezik: abszolút más árkategória (és szakértelmet kívánó munka) a kiépítése, hosszabb a felfűtési idő, és padlófűtéssel kompatibilis padlót lehet csak ráépíteni.

 

 

Mely padlók esetén alkalmazható padlófűtés

 

Eredetileg hidegburkolatú terekhez alkalmazták a padlófűtést, hogy komfortosabbá tegyék a kellemetlen hideg hatású kő- és csempe felületeket, manapság viszont gyakorlatilag bármilyen padló esetén választható. 

 

A lényeg, hogy elég vékony illetve elég jó hővezető képességű legyen a padlófelület, így magasabb hatásfokkal történhet a fűtés. Például egy vastag fa parketta, a jó szigetelő funkciója miatt kevésbé előnyös a padlófűtéshez.

 

Egy vékony laminált padló vagy LVT padló azonban ideális választás lehet – általában 7-12mm vastagságával viszonylag könnyen áteresztik a hőt. Az említett LVT padlók ráadásul remekül imitálják a hidegburkolatok felületeit és még 100%-ban vízállóak is, így a vizes és gyakran felmosott helyiségekben egyre népszerűbb választás (az LVT padlókról bővebben is olvashatsz ebben a cikkben).

 

Padlófűtés laminált padlókhoz 

 

Ha laminált padlóban gondolkozol, padlófűtéshez a klikkes rögzítéssel rendelkező fajtákat javasoljuk, mert ezeknél megmarad a szoros összeillesztés, és az elemek nem képesek szétcsúszni a hőhatás miatt fellépő hőtágulás során. 

 

Válassz jó hővezetési képességű padlót – mindenképp olyat, amelynél a gyártó jelzi, hogy padlófűtés esetén is alkalmazható, és tartsd be a megengedett maximális fűtési hőmérsékletet.

 

 

Ügyelj a laminált padló alátétre

 

Már több cikkben is foglalkoztunk a laminált padló alátét fontosságával. Azonban míg a normál esetben előnyként említettük a jó hőszigetelő képességet, ez kifejezetten hátrányos a padlófűtés esetén. Hiszen míg normál, radiátoros fűtéssel rendelkező szobákban a cél az, hogy minél inkább bent tartsuk a meleget, amihez hozzájárul a padló alatti alátét hőszigetelő képessége is, addig padlófűtésnél a cél az, hogy minél könnyebben áteresszük az alulról érkező hőt a szoba irányába.

 

Ezért kifejezetten olyan padló alátétet kell választanod, amelyen a gyártó jelölte, hogy padlófűtés-kompatibilis. Ilyen például az ISOFOAM LVT 160 laminált padló alátét, amely kiváló hangszigeteléssel és terhelhetőséggel bír, miközben csökkentett hőszigetelő képessége révén lehetővé teszi az alulról érkező hő felfelé való továbbítását.

 

További követelmények a laminált padló alátétekkel szemben

 

A padlófűtésnek való megfelelés mellett érdemes egyéb tényezőket is vizsgálni, ha laminált padló alátétet keresel. Ennek a vékony rétegnek ugyanis jóval több szerepe van, mint azt elsőre gondolnád – a következő jellemzők mind hozzájárulnak a padló minőségéhez és viselkedéséhez: terhelhetőség, hőszigetelés, hangszigetelés (mind lefelé, mind az adott helyiségben a léptek hangjának csökkentése), párazárás, aljzatkiegyenlítés. Ezekről a tulajdonságokról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

Ha klikkes padlód van, érdemes az alátét sűrűségére és rugalmasságára fókuszálnod. A profi termékekben – mint az ISOFOAM LVT 160 – ez a két tulajdonság egymás mellett is megfér, így megfelelő alátámasztást nyújtanak a klikkes elvű padlók számára: gyenge minőségű alátét esetén ugyanis ezek a részek könnyebben sérülnek: megrepedhetnek és eltörhetnek, ami hosszabb távon a padló szétcsúszásához, deformálódásához vezet.

 

A Masterfoam termékek választásával tehát nem csak a hazai gyártást támogatod, hanem egyúttal hozzájárulsz a laminált / LVT padlód hosszú élettartamához is.


Kapcsolódó termékek