Mennyibe kerül a laminált padló lerakása házilag?

Olvasási idő: 6 perc


A laminált padló lerakásának ára függ a helyiség méretétől és egyéb tényezőktől, de sokat spórolhatunk, ha házilag végezzük el szakember hívása helyett.

A laminált padló lerakásának ára számos tényezőtől függ. Többek között a helyiség méretétől, a beépíteni szükséges anyagoktól és a laminált padló árától. De számítsba kell vennünk a szakember költségét is. Érdemes ezért lépésről lépésre megvizsgálni a kérdést, hogy megbecsüljük a végleges árat.

 

Mi az a laminált padló?

 

A laminált padló olyan faőrlemény, amelynek 90 százaléka környezetbarát HDF anyagból tevődik össze. Felülete általában fautánzatú, amely rengeteg féle színben és mintázatban fellelhető. Fektetése egyszerű és bizonyos szempontok betartásával akár padlófűtés esetén is alkalmas. Tisztítása szintén könnyű, tehát több okból is népszerű megoldásnak számít.

 

Laminált padló lerakásának lépései

 

A lerakást illetően lényegében két lehetőségünk van: szakembert hívunk vagy elvégezzük házilag. Természetesen a biztos módszer sokszor a külső segítség, de a kellő tudás és a szükséges eszközök birtokában mi magunk is elvégezhetjük a munkát. A laminált padló lerakásának lépései röviden a következők:

 

  • Készítsük elő az aljzatot, amire a laminált padlót szeretnénk fektetni. Sokszor padlókiegyenlítésre is szükség lehet.
  • Fektessük rá a fóliákat, padlóalátéteket.
  • Ezután következik a laminált padló lerakása, méretre szabása. Erre több módszer is használható. Létezik olyan rendszer, amikor a laminált padlót ragasztani is szükséges.
  • A végső lépés pedig a szegélyezés (és a takarítás).

 

Ahhoz, hogy megértsük, milyen folyamatokon szükséges végighaladni, meg kell ismerni a részleteket és a szerszámokat, amikkel dolgoznunk kell majd. A szakszerűtlen lerakás kárt tehet a padlóban és a rendszerben.

 

Laminált padló lerakásának ára házilag

 

A laminált padlót akár házilag is lerakhatjuk. Ehhez azonban szükségünk lesz néhány szerszámra és egy helyiségre. Na és persze laminált parkettára. A lerakás folyamata összességében nem olyan nehéz, de függ a padló típusától is. Ha betartjuk a szabályokat, alapos és precíz munkát végzünk, aligha lesz gond. Mindenekelőtt meg kell ismerkedni pár fontos fogalommal. Az egyik ilyen a dilatáció, amelyről egy másik bejegyzésünkben írtunk részletesebben. Arról is található cikkünk, hogy milyen dilatációs szalag jelent ideális megoldást.

 

Rendben, de milyen technikákra és anyagokra lesz szükség a laminált padló lerakásához? Mutatjuk!

 

Laminált padló

 

Laminált lap beszerzése

 

A laminált lap és a padló átlagos ára Magyarországon körülbelül 2-5000 ezer forint/m2 körül mozog a népszerű barkácsáruházakban. Természetesen mindez függ attól is, hogy milyen minőségű és márkájú laminált padlót vásárolunk. A parketta szaküzletekben általában magasabb minőség is elérhető, így a 10 ezer forint feletti árkategória sem meglepő.

Laminált lap átlagos ára: 2-5000 ezer forint/m2

 

Padlóalátétek, szegélyek

 

A padlóalátét és a laminált padlóhoz való szegélyek szintén kiadást jelentenek. Ezek ára körülbelül 500-1500 forint/m2. A padlóalátét kiválasztása során győződjünk meg róla, hogy minél sűrűbb annak anyaga és nagy a teherbíró képessége. Fontos szempont lehet még a hőszigetelés szintje is.

Padlóalátétek, szegélyek ára: 500-1500 forint/m2

 

Dilatációs szalag

 

Mint arról szót ejtettünk, ne feledkezzünk meg a dilatáció kérdéséről. A peremszegély az építőiparban széleskörűen alkalmazott habtermék, amely 2-100mm vastagságban és 25-100m hosszúságban is elérhető. Néhány ezer forintért beszerezhető.

Dilatációs szalag ára: 2-3000 forint

 

Laminált vágás

 

Amikor lerakjuk a laminált parkettát, vágási munkára is szükség lesz. Ehhez valamilyen kézi vagy gépi vágót érdemes választani. Egy jobb minőségű laminált vágót már 15 ezer forint körüli összegért is szerezhetünk.

Laminált vágó ára: 15 ezer forinttól indul

 

A laminált padló lerakását segítő egyéb eszközök, kellékek

 

Bizonyos segítőkészletekkel még egyszerűbbé tehetjük a laminált padló lerakásának folyamatát. A laminált vágó mellett olyan szerszámokat vásárolhatunk még, mint az ütőfa, távtartó ékek, az átjelölő, a másolósablon vagy akár az illesztőfűrész. Ezeket az eszközöket körülbelül a következő árakon szerezhetjük be:

 

  • Ütőfa: 1500 forint
  • Távtartó ék: 2000 forint
  • Átjelölő: 2-3000 forint
  • Másolósablon: 5-6000 forint
  • Illesztőfűrész: 5-6000 forint

Egyéb eszközök, kellékek összesen: 18-20 ezer forint

 

Szilózás

 

A laminált padló lerakását követően jöhet a szilózás. Szinte bármilyen szilós pisztoly alkalmas lehet a munkára. Van, amelyiket könnyebb tárolni, míg az átlagos pisztolyok nagyobbak és forgatható tartóval rendelkeznek.

Szilós kinyomópisztoly ára: 5-10 ezer forint

 

Gérvágó

 

A szegélyezés során érdemes gérvágót vagy sarokelemet használni. Célszerű jó teljesítményű, elektromos gérvágóval dolgozni. Ennek ára több tízezer forintra is rúghat. 30-40 ezer forintos összeggel érdemes kalkulálni.

Gérvágó ára: 30-40 ezer forint

 

Védőfelszerelések

 

A különböző védőfelszerelések szintén alapvetőek. Ne vegyük félvállról a kérdést és végképp ne spóroljunk rajta. Szerezzünk be térdvédőt és kesztyűt, ezek ára csupán pár ezer forintos tételt jelent.

Védőfelszerelések ára: 4-5 ezer forint

 

Laminált padló lerakása

 

Laminált padló lerakásának végleges ára

 

A laminált padló lerakása tehát durván 100 ezer forint feletti összegre is rúghat házilag, de ezáltal minden eszközt beszereztünk, amire szükségünk lehet. Ha az eszközöket több munka és ház körüli teendő során nem használjuk, akkor tovább adhatunk rajtuk. Érdemes még az eszközbérlésen is elgondolkodni.

 

Egy szakember – a laminált padló árával együtt – akár több költségbe is kerülhet, ha nagy területre szeretnénk laminált padlót lerakni. A végösszegnél ekkor kalkulálni kell az anyaggal, a munkadíjjal és az egyéb tényezőkkel, például az alapzat kiegyenlítésével és a szobák alaprajzával, amely meghatározza a munkaidőt. Egy szakember több napot is dolgozhat egy átlagos lakásnál. Amennyiben házilag rakjuk le a laminált padlót, sokat spórolhatunk és még némi sikerélményt is szerzünk azáltal, hogy mi magunk végeztük el a munkát.

 

Amennyiben kérdése adódik a laminált padló lerakásával kapcsolatban, szakértőink készséggel válaszolnak. A Masterfoam kínálatában pedig megtalálhatja a szükséges eszközöket a különböző munkálatokhoz. Cégünk a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a környezetvédelem szempontjait mind belső folyamataiban, mind pedig termékei gyártásában és fejlesztésében kiemelten fontosnak tartja.