Viszlát, hűvös kő padló! Így válthatsz hidegburkolatról melegburkolatra

Olvasási idő: 5 perc


Melegebb hatású, vízálló padló, akár meglévő kőre: mindezt úgy, hogy közben nem kell szétzúznod a fürdőszobát? Igen: ma már lehetőség van arra is, hogy a meglévő kő / csempe feltörése nélkül, az adott felületre burkolj, akár melegburkolatot is (pl. LVT padlót). Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A hidegburkolat és melegburkolat közti különbségek

 

A hidegburkolat és melegburkolat közti különbség az összetételből fakad. A hidegburkolatok kemény, rideg, kő alapú anyagok (pl. járólap), míg a melegburkolatok lágyabbak, és szobahőmérsékleten jóval melegebb hatásúak (padlószőnyeg, laminált padló). 

 

Gondolj csak arra, hogy megfogsz egy kalapácsot, és milyen hideg a fém része, és mennyivel melegebb a fa nyele – ugyanazon hőmérsékleten. Ugyanez a hatás érvényesül a padlókon is.

 

Hidegburkolatra melegburkolat: ezért érdemes megfontolni

 

Adott egy régi fürdőszoba. A padlót felújítanád, de szeretnéd megúszni a “piszkos munkát”. Megoldás lehet erre, hogy a meglévő padlóra fekteted az új padlót – így kő/csempe hidegburkolatról egyszerűen válthatsz melegburkolatra, és lehet vadiúj laminált vagy LVT padlód. 

 

Először valószínűleg egy esztétikai tuning kapcsán kezdtél gondolkodni azon, mi lenne, ha fürdőszobádban lecserélnéd a régi csempét, és helyébe új kerülne. Ha viszont a meglévő padló meghagyásával váltasz melegburkolatra, az új látvány mellett még ezeket is megkapod:

 

  • Nem kell felbontanod a meglévő padlót
  • Egy extra hőszigetelő réteget kap a helyiség az új padló és annak alátétének köszönhetően
  • A melegebb hatás miatt komfortosabb lesz járkálnod rajta, még mezítláb is

 

 

A legpraktikusabb hidegburkolat helyettesítő: az LVT padló

 

Legtöbbször azokban a helyiségekben használnak hidegburkolatot, ahol fontos a hosszútávú vízállóság és a könnyű tisztítás: például fürdőszoba, konyha, előszoba, stb. Ezekben a helyiségekben a parketta vagy a fa alapú laminált padló azért nem lenne célszerű, mert nedvesség hatására megszívná magát vízzel, és felpúposodna, nedvesedne – hamar tönkremenne.

 

Az LVT padló azonban olyan laminált padló fajta, amely nem tartalmaz fát – helyette kemény PVC alapú anyagból készül, így nem képes megszívni magát vízzel. Épp ezért kiválóan alkalmazható vizes helyiségekben, vagy ott, ahol gyakran felmosnak. Valamennyivel drágább, mint a hagyományos laminált padlók, de ha egymás mellé tesszük a két alternatívát:

 

  • A opció: Bontás, új aljzat készítés, új hidegburkolat lerakása
  • B opció: Hidegburkolat meghagyása, aljzat előkészítése, új melegburkolat lerakása

 

… akkor még mindig sokkal kedvezőbben járunk a B opcióval, tehát az LVT padlóval. 

 

Ami pedig tényleg a kő padlók komoly vetélytársává teszi, az a profi utánzó képesség. A mai nyomdatechnikának köszönhetően a megtévesztésig hasonlító mintázatokkal érhetők el ezek a padlók: csak rálépve tapasztaljuk, hogy más anyagból vannak, de ránézésre szinte lehetetlen észrevenni a különbséget.

 

Belevágnál? Kövesd ezeket a lépéseket

 

Ha úgy döntesz, hogy te magad végzed el a felújítást, akkor be kell szerezned a szükséges anyagokat és neked kell végigmenned a lépéseken. Most azt mutatjuk meg, hogy meglévő járólap / csempe padlóra milyen módon tudsz új melegburkolatot – jelen esetben LVT padlót – tenni:

 

  • Fontos tudni, hogy az új melegburkolat minimum 1 centiméterrel növelni fogja a padló szintjét – mérd fel, hogy ez nem okoz-e problémát az adott helyiségben.
  • Ellenőrizd, hogy elég stabil-e a meglévő aljzat. Ha vannak mozgó csempék, azokat fel kell szedni, és a helyét alapozni és habarcsozni szükséges – így a hiányzó részeken egy szintbe hozod a magasságot.
  • A következő lépés a zsírtalanítás. Mielőtt a teljes helyiséget alapozod, takarítsd le a padlót alaposan, hogy a felkerülő réteg jól köthessen. Egyúttal búcsút is inthetsz a régi csempének, mivel most látod utoljára!
  • Kezdődhet az alapozás, például kétkomponensű epoxi bázisú termékkel, amit legegyszerűbben teddy-hengerrel vihetsz fel a felületre. Ügyelj rá, hogy mindenhová egységes mennyiség kerüljön.
  • Az utolsó “nedves” munkafázis az aljzatkiegyenlítés. Kb. 1 milliméteres különbségeket egy jó minőségű LVT padló alátét is jól kompenzál, de ha szükséges, menj biztosra és inkább alkalmazz egy réteg önterülő aljzatkiegyenlítőt.
  • Jöhet az LVT padló alátét. Mi a Masterplastnál nem győzzük hangsúlyozni e réteg fontosságát: válassz inkább drágább, prémium minőségű alátétet, hidd el, hosszú távon csak jól jársz vele. Nagyban hozzájárul ugyanis a padló teherbírásához, hő- és hangszigeteléshez.
  • Végül következik maga az LVT padló, amiért egyáltalán belekezdtünk a munkába: a kő. És csempefelületeket tökéletesen imitáló, vízálló padló hosszútávú megoldást nyújt majd a helyiségben. A klikkes rögzítés itt is elterjedt, így nem lesz nehéz dolgod, akár még szakember nélkül is nekiállhatsz.

 

 

Az LVT padló alátéthez válaszd a Masterfoam-ot

 

A fent említett termékek tőlünk nem érhetők el, kivéve egyet: az LVT padló alátétet, ebben viszont professzionális megoldásra számíthatsz, ha minket választasz.

 

Érdemes megfontolnod a választást, mivel az egyes termékek közti műszaki különbségek később a gyakorlatban is megmutatkoznak: legfőképp a terhelhetőségben, hőszigetelésben és hangszigetelésben, de említhető a párazárás is. 

 

Ha klikkes padlóban gondolkozol, az egyik legfőbb elvárás az alátéttel szemben a sűrűség és rugalmasság. A profi termékekben – mint például a Masterfoam ISOFOAM LVT 160 – ez a két tulajdonság egymás mellett is megfér, kiváló alátámasztást biztosítva a klikkes rögzítésekhez: gyenge alátét esetén ugyanis ezek a részek sérülékennyé válnak, repedhetnek és törhetnek, ami hosszabb távon a padló szétcsúszásához, deformálódásához vezet.

 

A Masterfoam termékek választásával tehát nem csak a hazai gyártást támogatod, hanem egyúttal biztosítod az LVT padlód hosszú élettartamát is.


Kapcsolódó termékek