Dilatáció jelentése az építkezésben, és egyéb fontos tudnivalók

Olvasási idő: 3 perc


A dilatáció egy tágulási hézag, ami a test térfogatának fizikai elváltozását okozza. A dilatáció ismerete alapvető a különböző építkezési munkálatok során.

A dilatáció fogalma gyakran előkerül az építkezések és felújítások során. Az impozáns és időtálló burkolat kialakításához pedig elengedhetetlen, hogy tudjuk, mit jelent. Fontos tervezni vele, hogy elkerüljük az anyagi károkat és a vele járó kellemetlenségeket. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a dilatációval és a dilatációs hézagokkal kapcsolatban.

 

Dilatáció jelentése

 

A dilatáció nem más, mint egy test térfogatának fizikai elváltozása. Hőtágulásnak is nevezik. Ez a reakció a hőmérséklet ingadozásának köszönhetően jön létre. A hosszirányú változást okozhatja a zsugorodás is. A dilatáció megnöveli az anyag térfogatát, amivel komolyabb károkat is okozhat.

 

A dilatációs hézag

 

Amennyiben nincsenek megfelelően kialakítva a dilatációs hézagok, az anyag felpúposodhat, megrepedhet. Mindez akár teljesen tönkreteheti a burkolatot. Érdemes ezért nem félvállról venni a dilatáció kérdését, mielőtt ház- vagy lakásépítésbe kezdünk.

 

Mikor kell létrehozni a dilatációs rést?

 

Főként építkezési, burkolati munkák során. Az épületeknél ugyanis létrejönnek azok a hőtágulásból adódó erőhatások, amelyek dilatációt okoznak. A feszültséget pedig valamilyen szinten kezelni kell, hiszen a fizikai reakció előbb-utóbb szinte biztosan problémákat fog okozni. Padlóburkolat, padlófűtés, szabálytalan terek, kül- és beltérben szintén fontos, hogy képezzük meg a dilatációs rést.

 

Dilatációs hézagok kialakításának szabályai

 

A dilatációs hézagok vagy dilatációs rések kialakításával megelőzhetjük a felmerülő problémákat. A lényeg, hogy ezzel létrehozunk egy kis helyet a hőtágulásnak, elkerülve a dilatációt. Legyen szó kül- vagy beltérről, foglalkozni kell a kérdéssel. Természetesen különböző helyiségekre, eltérő felületekhez más és más szabályok vonatkoznak.

 

  • Külső tereknél nagyobb a veszély, hiszen az időjárás viszontagságaival is számolni kell. Ekkor érdemes 10-15 m2-enként kialakítani egy-egy kisebb, 8-15 mm széles hézagot kialakítani.
  • Belső tereknél elegendő lehet 25-30 m2-enként beiktatni a dilatációs rést. Itt arra kell figyelni, hogy a falak mentén fusson végig egy legalább 4-5 mm-es sáv.

 

A betonban és a burkolatban egyaránt ki kell építeni a dilatációs hézagot. Ahhoz, hogy mindez ne keltsen rossz látványt és esztétikus szempontból is tökéletes legyen minden, érdemes dilatációs szalagot használni. A faldilatációs profil 10-25 mm-es mozgás felvételére képes és a polisztirol vastagságától függetlenül alkalmazható.