Ezért érdemes prémium laminált padló alátétet választanod

Olvasási idő: 5 perc


Ha olvastad a korábbi cikkeinket, már részletes képet kaphattál a laminált padló alátét szerepéről és a prémium verziók egyedi tulajdonságairól – ebben a cikkben pedig egy összefoglalással jelentkezünk, hogy egy helyen meglegyen minden fontos információd a prémium alátétekről.

Előnyök és hátrányok – nyílt lapokkal

 

Mi a Masterfoamnál a kompromisszummentes alátétgyártást tűztük ki célul, azonban a piacon fellelhető alátétek minőségében erős szórás tapasztalható. Találsz pénztárcabarát, ám tartós használatra alkalmatlan polietilén habfóliákat, jóval kedvezőbb tulajdonságú, hagyományos XPS (extrudált polisztirol) anyagokat, és még alternatív, például parafa alátéteket is – az általunk előnyben részesített prémium alátétek mellett.

 

 

Mivel ilyen széles a kínálat, laikus vevőként nem könnyű a választás. Hajlamosak vagyunk az olcsó alternatívát választani, ami abszolút jogos, hiszen mindannyian egy remek minőségű felújításra vágyunk, a lehető legkedvezőbb költségekkel. A kérdés viszont az, hogy hosszabb távon mit eredményez az olcsó választás – és miben lesz gondtalanabb az életünk egy prémium termékkel.

 

Cikkünk legfőbb mondanivalóját már most az elején szeretnénk megosztani: a prémium alátétek minden műszaki tulajdonságaikban jobbak a klasszikus jellemzőinél, csupán egy tényezőben maradnak alul, ez pedig az ár. Azonban látni fogjuk, hogy ezt többféleképpen is értelmezhetjük, ha beleszámítjuk a hosszú időtartamú használat során keletkező megtakarításokat. Jöjjenek tehát az előnyök és hátrányok, őszintén.

 

Előnyök: a számok nem hazudnak

 

Bár külsőre minden alátét körülbelül ugyanúgy mutat (néhány milliméter vastagságú, tekercsben elérhető, tömör szivacsos szerkezetű anyagról van szó), műszaki jellemzőikben azonban számottevő eltérés tapasztalható.

 

 

A teljesség igénye nélkül áttekintjük a legfontosabbakat:

 

  • Sűrűség: az anyag keménységét meghatározó jellemző, amit az alátétek esetén kilogramm / köbméter mértékegységgel szoktak megadni. Összehasonlításképpen, egy hagyományos alátétnél ez az érték 75 kg/m3, míg prémium esetében 100 kg/m3.

 

  • Teherbírás: a sűrűségből eredő tulajdonság (magasabb sűrűség nagyobb teherbírást is jelent). Ezt általában négyzetméterre vetítve szokták megadni: maximum hány tonnát bír el az anyag, egy négyzetméter felületen. A hagyományos és prémium anyagok között négyzetméterenként akár 1,5 tonna eltérés is lehet.

 

  • Ciklikus terhelés: azt mutatja, hogy az ismétlődő terheléseket mennyire bírja az anyag. A hagyományos alátéteknél ez kb. 50000 ciklus, míg a prémium alátéteknél minimum 100000.

 

  • Hőszigetelés: az anyag hőátadási képességét mutatja. Padló alátét esetén előny, ha minél gyengébben vezeti a hőt – más szóval minél jobban szigetel. A m2K/W mértékegységgel kifejezett értékek egymás többszörösei is lehetnek egy olcsó és prémium alátét esetén, ami nem csak az otthoni komfortot befolyásolja, hanem a havi kiadásainkat is.

 

A teherbírással kapcsolatosan említett  jellemzők elsősorban a klikkes rögzítésű laminált padlók esetén érdekesek, itt nagyon számít, hogy megfelelő stabilitást adnak-e az alátétek. Ebben a cikkben részletesen írtunk arról, hogyan okozhatja a padlók repedését és törését a nem megfelelő alátét használata.

 

A fenti tulajdonságok mellett még olyan jellemzők is említhetők, mint a lenti irányba való hangszigetelés, illetve a kopogóhang-gátlás – amiben általában szintén jobban teljesítenek a prémium alátétek a hagyományos termékekhez képest.

 

Hátrány: magasabb költség (de csak a kezdetben)

 

Természetesen a komolyabb műszaki megfelelőség az árakon is meglátszik – azonban a termék használatának a teljes élettartamát érdemes alapul venni. Igaz, hogy kezdetben drágább, de tíz év múlva lehet, hogy olcsóbbra jön ki. Mutatjuk, hogyan:

 

  • Fűtési megtakarítás: a prémium alátétek jobb hőszigetelési tulajdonságának köszönhetően kevésbé engedik ki a meleget a szobából a padlón keresztül, így ugyanakkora belső hőmérséklet érhető el kevesebb fűtéssel, mint gyengébb minőségű alátéttel magasabb fűtési teljesítménnyel. A kezdeti magasabb befektetés emiatt elég hamar átfordul megtakarításba, amit minden téli hónapban érezni fogunk a bankszámlánkon. A megtakarítás egy téli szezonra nézve több tízezer forint is lehet.

 

  • Összköltség: tény, hogy a padló alátétek árában akár jelentős különbség is megjelenik, a teljes padlózás költségéhez képest vizsgálva ez az eltérés kis mértékű. A teljes költségben ugyanis az alátét csak egy kis rész, a laminált padló, szegélylécek, párazáró fólia illetve aljzatkiegyenlítés mellett (sok esetben ezek is szükségesek)

 

 

Konklúzió: megéri?

 

A fentiekből világosan látszik, hogy hosszabb távon megéri a prémiumot választani. Érdemes teljes élettartamban gondolkodni, felmérni, hogy várhatóan meddig szeretnénk az adott padlót használni, és ez idő alatt milyen igénybevételnek lesz kitéve. Továbbá, figyelembe kell venni,  hogy a kezdeti nagyobb befektetés a közeljövőben átfordul, behozza az árát, és megtakarítás formájában segít nekünk a téli hónapokban, nem beszélve az extrém strapabírásról, ami a padló élettartamához is nagy mértékben hozzájárul.

 

Természetesen, ha nem érné meg, akkor nem is létezne a prémium alátétünk, az ISOFOAM PREMIUM IF 100 – vásárlóink nem lennének érdekeltek abban, hogy profi alátámasztást biztosítsanak laminált padlójuk a számára. Azonban a termék már 40 országban bizonyított – és a jelenleg kapható alátétek élvonalát jelenti. Válaszd a két évtizedes tapasztalaton alapuló terméket – válassz hazait, és prémium kategóriát!


Kapcsolódó termékek