“Reccs” – ha nem megfelelő laminált padló alátétet használsz

Olvasási idő: 4 perc


Arról már többször szót ejtettünk, hogy lehet bármilyen szép megjelenésű, magas minőségű laminált padlód, annak élettartama és strapabírósága egy másik tényezőn is nagymértékben múlik: a padló alatti alátéttől.

Ez kifejezetten érvényes a pontszerű terhelések esetére, amely a hétköznapjaink, háztartásaink szerves része – nem tudjuk elkerülni. 

 

Ebben a cikkben megnézzük, milyen veszélyeket rejt az említett pontszerű terhelés a laminált padlódra, és hogyan előzheted meg az ebből adódó minőségromlást. Továbbá, adunk némi segítséget, hogy a parketta alátét habfóliák széles választékában eligazodhass.

 

Kezdjük a laminált padló anatómiájával

 

A témánk felvezetéseként elengedhetetlen, hogy közelebbről szemügyre vegyük a laminált padlók felépítését. Miről van szó pontosan? Laminált, általában hosszúkás préselt fa lemezekről, amelyek valamilyen módon illeszkednek egymáshoz. Míg ez az illesztés korábban ragasztással történt, addig ma már a korszerű, úgynevezett “click”-es rögzítés előnyeit élvezhetjük.

 

 

 

 

A “click” elnevezés az egyszerű összepattintható rögzítésre utal. E parketták szélei ugyanis speciális profillal lettek marva, az ötletes nút kialakítás révén könnyedén egymásba pattinthatóak. Ezért van az, hogy ma már sok esetben szakember nélkül fogunk neki a padló cseréjének, és különösebb képzettség nélkül is elboldogulunk a lerakással. Viszont amilyen könnyű lerakni, épp annyi buktató rejlik a padló alatt használatos habfóliában – hamarosan erre is kitérünk.  

 

Pontszerű terhelés – mikor történik? 

 

A laminált padlók egyik fő ellensége a pontszerű terhelés. A nevében benne van a jelentése: amikor a nyomás egy kis területen, vagy adott pontban sűrűsödik. Mindennapi életünk során számos helyzet előfordul, amikor pontszerű terhelés éri a padlót – ennek egy része folyamatosan jelen van, máskor pedig hirtelen behatás történik:

 

  • Folyamatos pontszerű terhelés: egy adott ponton terheljük a padlót, hosszú időn át. Ilyen például a kanapéd vagy az ágyad lábainak nyomása. Nem tudod kivédeni, maximum akkor, ha jó vastag lábú bútort választasz. 

 

  • Dinamikus pontszerű terhelés: ez pedig akkor történik, amikor hirtelen jön létre a kis területre jutó nagy nyomás, például leesik egy nehéz tárgy, gyermeked leugrik az ágyról, feldől egy szék, és így tovább.

 

 

 

A pontszerű terhelés veszélye

 

Mint láttuk tehát a pontszerű terhelés velünk van a mindennapokban – így padlónk is veszélynek van kitéve. Ugyanis a nem megfelelő padló alátét használata esetén a pontszerű terhelés repedéshez, töréshez vezethet. A következő áll a háttérben: a padló alátétek két fontos jellemzője a sűrűség és a rugalmasság. Minél kevésbé sűrű az anyag, annál könnyebben összenyomható, illetve minél merevebb, annál kevésbé reagál rugalmasan a behatásokra. 

 

Ha tehát nagy erő éri a padlót, akkor a könnyen összenyomható és gyenge rugalmasságú anyag összenyomódik, esetleg úgy is marad, teret képezve ott, ahol nem kellene: a padló alatt. Ezeken a helyeken a padló mozogni tud, pontszerű terhelésre megrepedhet, eltörhet, recsegő, vagy kongó hangot adhat ki, amikor rajta jársz.

 

Melyiket hallanád szívesebben: click vagy reccs?

 

Ahogy olvashattad, kiemelten fontos a padló alatti alátét szerepe, és minősége. Elkerülheted a padlód károsodását, ha megfelelő habfóliát használsz hozzá: mert biztosan nem szeretnéd, hogy a lerakásnál hallott “click” hangokat nem sokkal később a reccsenő és kongó hangok váltsák fel. Válassz profi alátétet – azonban légy óvatos, mert az elérhető termékek minőségében erős a szórás.

 

Az Isofoam IF Premium 100 termékünk egyedisége abban rejlik, hogy a kiemelkedő sűrűséghez elegendő rugalmasság is társul, így dinamikusan tud reagálni a hirtelen behatásokra is. A nagy sűrűség pedig garantálja, hogy nem alakulnak ki összenyomódások és padló alatti űr.

 

Hogy számokban is kifejezzük az Isofoam Premium teljesítményét: sűrűsége 100 kg/m3, terhelhetősége 7,5 tonna/m2, a dinamikus terhelést pedig akár 100,000 cikluson át bírja károsodás nélkül. Ez az alátét alkalmazható padlófűtés esetén is, és akár az aljzat 1mm egyenetlenségeit is kompenzálja.

 

ISOFOAM IF PREMIUM 100

 

Minőségi laminált padló alátétek magyar gyártótól

 

Két évtizede gyártunk ilyen termékeket, és alátéteink már 40 országban szolgálnak stabil alapként a laminált padlók számára. Ha a Masterfoam termékeit választod akkor hosszú távon megőrizheted laminált padló burkolatod tartósságát! 

 

Kérdésed van? Keresd szakértőinket bizalommal a szakerto@masterplast.hu email címen.


Kapcsolódó termékek