Laminált padló alátét: amin jársz, és ami alatta van

Olvasási idő: 5 perc


A laminált padló fénykorát éli – ilyen padlóval kerül átadásra a legtöbb új építésű lakás, és az otthon felújítási projektedhez is valószínűleg ezt a burkolatot választod.

Nem véletlenül, hiszen a költséghatékonyság, megnyerő látvány, kopásállóság jellemzőkben rengeteget fejlődtek a laminált padlók az elmúlt két évtizedben. Azonban nem csak a padló minősége határozza meg a hosszan tartó, gondtalan funkciót – hanem az is, amit alá teszünk. Ebben a cikkben a laminált padló alátétek világába teszünk betekintést, hogy elmagyarázzuk létjogosultságát és segítsünk a választásban.

 

Ezért népszerű a laminált padló

 

A laminált padlók előnyei számos területen megmutatkoznak: a pénztárcánk, a felújító brigád és a szemünk is örül e padlónak. Ezalatt azt értjük, hogy: 

 

  • egy igazán költséghatékony alternatívát jelentenek a jóval magasabb árkategóriájú tömörfa parkettákhoz képest, 
  • ezen felül pikk-pakk egyszerűséggel lehet lerakni, akár szakember bevonása nélkül, 
  • továbbá bevonatuk nem csak egyre tökéletesebben imitálja a fa felületet, de rengeteget fejlődött kopásállóságban is – e tulajdonság egyes modelleknél már-már vetekszik a kerámiákkal, kövekkel is.

 

 

Visszatérve az egyszerű telepítésre: korábban a laminált parketták szélei nútos (csap-hornyos) kialakítással kerültek gyártásba, így lerakáskor ragasztani kellett minden egyes kapcsolódási felületnél. Ezt váltotta le a padlót lerakó személyek nagy örömére az úgynevezett click-es megoldás, ami egy alternatív nút kialakítást jelent, és ennek köszönhetően elég csak egymásba pattintani a két felületet. 

 

Ezért van az, hogy ma már sokkal gyakrabban dönt úgy az otthon tulajdonosa, hogy ő maga teszi le az új padlót, mivel jóval kevesebb szakértelmet igényel.

 

A padló alátét szerepe

 

A laminált padló láthatatlan, de annál fontosabb kiegészítője az alatta megbúvó habfólia alátét. De miért van erre szükség? Több oka is van, az egyik legfontosabb a rezgéscsillapítás, és az ebből következő zajcsökkentés. Alátét nélkül lépteink sokkal hangosabb, kopogósabb hanggal járnának, ezt kiválóan csillapítja az alátét. Emellett részt vesz az esetleges felület egyenetlenségek kompenzálásában, párazárásban, hőszigetelésben is.

 

A gyenge minőségű habfóliák okozta problémák 

 

Ahogy a laminált padlók piaca, úgy az alátét iparág is rengeteget fejlődött. E termékek minősége leginkább a hab sűrűségétől és rugalmasságától függ – míg a nyugat-európai piacon elterjedtek a nagy sűrűségű alátétek, addig a kelet- és közép-európai gyártásban még jellemzőek az olcsóbb, kis sűrűségű EPE hab és rugalmatlan XPS alátétfóliák. A korszerű, nagy sűrűségű fóliák előnyeit viszont hamar felismerte a piac, így folyamatosan kiszorítják az olcsóbb alternatívákat.

 

Ez a változás azért szerencsés, mert az olcsó, gyenge minőségű habfóliák nem szolgálnak megfelelő alapot a laminált padló számára. Erős, vagy dinamikus terhelésre az alacsony sűrűség miatt jóval könnyebben összenyomódik, ami a click-es csatlakozásnál okozza a legtöbb gondot: itt képes eltörni, megrepedni a parketta, így megszűnik a lapok közötti összetartó erő, és elcsúszhatnak a laminált padló elemei. 

 

Sajnos minél nagyobb és gyakoribb igénybevétellel néz szembe az anyag, és minél könnyebben összenyomható az alátét, annál hamarabb borítékolhatjuk a padló tönkremenetelét.

 

Így válassz laminált padló alátétet 

 

Mielőtt alátét után nézel, a következő szempontokat gondold végig: mekkora terhelés éri majd a padlót, van-e padlófűtés, ház alsó szintjére kerül a padló vagy felsőbb emeletre, illetve mennyire kiegyenlített az aljzat.

 

Ez alapján számos típus közül választhatsz, mint például a habfólia, a hőtükrös habfólia, és párazáró fóliával kombinált habfólia. Az Isofoam Premium családban minden funkcióra megtalálod az ideális választást.

 

 

Érvek az Isofoam Premium alátétfólia mellett 

 

Mi a Masterfoam-nál (a Masterplast csoport tagja) egy kompromisszummentes alátétfólia kifejlesztését tűztük ki: így született meg az Isofoam Premium. A három változatban kapható alátét-család közös jellemzője a nagy sűrűség, és emellett a megfelelően tartós rugalmasság. 

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megvédi a parketta click csatlakozását a nyomás okozta sérüléstől, nagy terhelést elbír, jelentősen csökkenti a kopogó lépéshangokat, és még a hőszigetelésben is részt vesz.

 

 

Választhatsz padlófűtéshez, extra terheléshez (akár 7,5 tonna/négyzetméter!), párazáráshoz is modellt a kínálatunkban: bővebb információért nézd meg az elérhető típusokat (Isofoam LF Premium 75 LD Plus, Isofoam LF Premium 75 ALU Plus, Isofoam IF Premium 100).

 

Minőségi laminált padló alátétek magyar gyártótól 

 

Két évtizede gyártunk ilyen termékeket, és alátéteink már 40 országban szolgálnak stabil alapként a laminált padlók számára. Ha a Masterfoam termékeit választod akkor hosszú távon megőrizheted laminált padló burkolatod tartósságát! 

 

Kérdésed van? Keresd szakértőinket bizalommal a szakerto@masterplast.hu email címen.


Kapcsolódó termékek