LVT padló: a szépség nem csak belülről fakad

Olvasási idő: 5 perc


Az LVT padlók esetén érdemes kissé megcsavarni a “szépség belülről fakad” kijelentést: ők a küllemmel hódítanak igazán, mivel olyan szinten tudják már utánozni a különböző felületek textúráját, hogy sokszor nehéz is különbséget tenni köztük a valódi anyagok között.

De a megjelenés csak egy előnye e modern padlófajtának, legalább ennyire fontos a vízállóság, tartósság megemlítése is. Ebben a cikkben elmerülünk e tulajdonságokban, így részletesen is megismerheted az LVT padlókat – és azt is megmutatjuk, mi köti össze velük a Masterfoam-ot.

 

Luxus és műanyag?

 

Az LVT rövidítés a Luxury Vinyl Tile elnevezésből származik, melynek jelentése “luxus vinyl padló”. Egyből felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet valami luxus, ami műanyag/vinyl? Hát úgy, hogy ezek a korszerű vinyl padlók már nem hasonlíthatók az évtizedekkel ezelőtt gyártott, esztétikumában és anyagában sem elsőrangú linóleumokhoz.

 

A technológia fejlődésével az LVT a minőségi laminált padló vetélytársává vált, sőt, népszerűségének köszönhetően elképzelhető, hogy a jövőben még gyakoribb választás is lesz, mint a fa alapú padlók. 

 

A laminált padlókhoz képest a legfőbb különbség, hogy nem fa alkotja az alapját, hanem műanyag (igazán kemény PVC-féle). A felső rétegezés hasonló, a mintázatot egy nyomtatott textúra biztosítja, azt pedig kopásálló, átlátszó poliuretán fedőréteg zárja – tehát küllemre ez is is gyakorlatilag egy laminált padló, viszont sokszínűbb mintázatokkal kapható. A faanyagok mellett ugyanis kő, márvány, pala, stb. utánzására is alkalmasak.  

 

3 érv az LVT padlók mellett 

 

Ha a laminált padlókhoz hasonlítjuk az LVT padlót, akkor 3 fő különbség említhető:

 

 

Vízállóság

 

Mivel teljesen műanyag alapú, bírja a vizet. A fa alapú laminált padlók gyakori minőségvesztése épp a víz hatására következik be: a farost táblák könnyen megszívják magukat vízzel, és az ennek hatására bekövetkezett térfogatnövekedés miatt felpúposodik a padló, továbbá az illesztéseknél szintkülönbség alakulhat ki.

 

A vinyl padlók esetén erről szó sincs, hosszan álló víz sincs rá hatással, de akár forró víz is érheti, akkor sem megy tönkre. Épp ezért előszeretettel használják a vizes helyiségekben, illetve bárhol, ahol gyakori a felmosás: a lakásodban például ilyen a fürdőszoba, konyha, előszoba, mosókonyha,  toalett.

 

Ugyanígy orvosi rendelők, fogászatok, szépségszalonok is alkalmazzák, mert nagyon könnyű tisztítani, és nem kell attól tartani, hogy a felmosás megárt a padlónak.

 

Helyettesítő funkció

 

A másik fontos előny az élethű textúrákból következik: kiválóan helyettesíti a hagyományos anyagokat, legyen az kő, márvány, csempe, pala, és így tovább. Tehát bármilyen helyiségről is van szó, ahová eredetileg ilyen klasszikus térkövet terveztünk, kiválthatjuk az anyagot imitáló vinyl padlóval – árában annak töredékéért, jóval egyszerűbb, szakértelmet kevésbé igénylő és gyorsabb lerakással.

 

A vinyl padlók egyébként jóval egyszerűbben fel is újíthatók, mint a kő vagy csempe padlók. Hiszen gondoljunk csak bele: egyszerű felszedni, nem kell szétverni hozzá az otthonunkat.

 

Tartósság

 

A vinyl padlók kopásállóságban is általában fejlettebbek, mint a laminált padlók. Ezt az “igénybevételi osztály” besorolás mutatja: ez egy skála, ami 21-től 41-ig terjed. Otthoni felhasználásra a 21, 22 és 23 érték vonatkozik, felette már üzlethelyiségek, de még ipari egységek is szerepelnek – ezért gyakran találkozhatunk vele pl. vendéglátó egységekben, áruházakban is.

 

Bár a hosszú távú kopást jól bírja, a felületi karcolódásra vigyázni kell. Ez a vinyl padlók egyik veszélyforrása: amikor a kemény padlón egy másik kemény felület mozdul el – például erősen betolunk egy széket, vagy odébb húzunk egy bútort. Ezt érdemes megelőzni a bútorok lábaira tehető filc korongokkal, amivel nem csak halkabban mozgathatók a tárgyak, hanem még a karcolás lehetősége is kizárható.

 

A tartósság kapcsán fontos megemlíteni a laminált padló alátétet is – és itt jövünk képbe mi, mivel vinyl padlókhoz külön alátét terméket kínálunk. Ahogy erről már korábbi cikkünkben is írtunk, a padló élettartamát nem csak maga a padló, hanem az alatta lévő alátét minősége is meghatározza – sőt, kiemelt hatással van rá. 

 

A padló alátét szerepet játszik a hőszigetelésben, párazárásban, hangszigetelésben, aljzatkiegyenlítésben és a terhelés felfogásában: ha nem elég sűrű és rugalmas, akkor nem nyújt megfelelő megtámasztást alulról, és ez a padló sérüléséhez vezethet. 

 

Ez különösen a klikkes rögzítésű padlóknál fontos: a rögzítések mentén repedhet, törhet a csatlakozás, ha gyenge alátámasztás esetén nagyobb terhelés éri, vagy ha hosszan tartó, ciklikus terhelésnek van kitéve a padló.

 

Válassz elég kemény, terhelhető, és mégis rugalmas padló alátétet, így garantálhatod a padlód élettartamát, továbbá élvezheted a hő- és hangszigetelés nyújtotta előnyöket. Válaszd a hazai gyártású Masterfoam termékeit!