Ne érd be gyenge laminált padló alátéttel – 3 érv

Olvasási idő: 5 perc


Ebben a cikkben körüljárjuk, miben különbözik egy prémium kategóriás padló alátét a hagyományos alátétektől, és az is világossá válik számodra, hogy e műszaki eltérések miként érvényesülnek a gyakorlatban, a mindennapi használat során. Az ördög – és a hosszú, megbízható használat – itt is a részletekben rejlik!

Egy felújítást nem egyszerű végigcsinálni – sem szervezésileg, sem lelkileg. Általában elhúzódik, és váratlan költségek is felmerülnek, amitől magasabb végösszeg jön ki a tervezettnél. Az ember úgy van vele, hogy legyen már vége, ezért hajlamos az olcsóbb és gyorsabb megoldásokat választani a mihamarabbi befejezés érdekében.

 

Az alacsony minőségű padló alátétek 3 fő problémája

 

A fent említett elhamarkodott választás komolyi bosszúságot okozhat a laminált padlók esetén is – például a következők miatt:

 

  • A padló nem bírja a terhelést: még ha profi padlód is van, gyenge alátéttel kisebb lesz a teherbírása. Az alacsony sűrűségű alátétek ugyanis nem biztosítanak elegendő alátámasztást, illetve nem elég rugalmasak, így a klikk elvű laminált padlók illesztésénél terhelés hatására túl nagy elmozdulás jöhet létre. Ezáltal egy-egy nagyobb terhelésre, vagy akár kisebb, de hosszú távon ciklikus terhelésre az illesztések megrepedhetnek, és még törhet is a padló.

 

  • Nem szigetel elég jól: azt tapasztaljuk, hogy feljebb kell tekerni a fűtést, mint például a szomszédnál, aki prémium alátétet választott. A gyengébb hőszigetelési képesség azt jelenti, hogy könnyebben kiengedi a hőt a lakásból – ez kifejezetten akkor problémás, ha a családi ház alsó szintjéről, vagy földszinti lakásról van szó.

 

  • Egyéb, zavaró tulajdonságok: mint például a kopogó lépéshangok, a gyenge hangszigetelés az alsó szomszéd irányába, stb. – ezekre is hatással vannak az alátét műszaki jellemzői.

 

 

A laminált padló alátétek műszaki jellemzői

 

A parketta alátétek legfőbb tulajdonsága maga az anyag, az összetétel – és mint minden anyag, ezek is jócskán rendelkeznek műszaki jellemzőkkel. A mindennapi használat során a következő technikai követelményeknek kell megfelelniük az alátéteknek:

 

  • Sűrűség: legyen elég sűrű (kemény) ahhoz, hogy megfelelő alátámasztást biztosítson a padló számára. Ez kihatással van számos tényezőre, például a hő- és hangszigetelésre is. Figyeld a kg/m3 értéket, és válassz minél magasabbat.

 

  • Terhelhetőség: a sűrűségből következik – magasabb sűrűségű anyag jobban terhelhető. Figyeld a kg/m2 illetve t/m2 mutatókat, és ne érd be a kisebb terhelhetőségű anyaggal.

 

  • Rugalmasság: az anyag terhelésre adott reakciója. A jó rugalmasság fontos, mivel terhelés után könnyen visszanyeri az alakját, illetve a gyakori terhelés hatására sem következik be végleges alakváltozás. Erre vonatkozó műszaki értéket általában nem tüntetnek fel a gyártók, viszont a ciklikus terhelés számát igen, amiből következtetni lehet rá. Válassz olyat, ami a lehető legtöbb ciklikus terhelést elviseli.

 

  • Hőszigetelés: az anyag hőátadási / hőmegtartási képességét jellemzi. előny, ha minél gyengébben vezeti a hőt – más szóval minél jobban szigetel. A m2K/W mértékegységgel kifejezett értékek egymás többszörösei is lehetnek egy olcsó és prémium alátét esetén, ami nem csak az otthoni komfortot befolyásolja, hanem a havi kiadásainkat is.

 

 

A lista folytatódik, ha érdekelnek a további tulajdonságok is, olvass bele ebbe a cikkünkbe.LINK!!!

 

Laminált padló alátét fajták

 

A túl széles választék áttekintéséhez íme egy kis gyorstalpaló, ami segít átlátni a főbb kategóriákat:

 

  • Olcsó kivitelű alátétek: a gyenge minőségű PE (polietilén) alátétek kis terhelhetőséget adnak, ám pénztárcánknak kedvezhet ez a választás. Hosszú távon viszont semmiképp nem ajánlott, mert nem biztosít megfelelő alátámasztást a padlónk számára, sok gyártó épp emiatt nem is vállal garanciát padlóira, ha azt ilyen alátéttel használják.

 

  • Hagyományos alátétek: jó ár-érték arányú, sokkal kedvezőbb tulajdonságú XPS (extrudált polisztirol) anyagú alátétek ezek, gyakori választás és az átlagos igénybevételre tökéletesen alkalmas.

 

  • Prémium alátétek: magas igénybevételű használat esetén, vagy prémium környezetekbe ajánlott, ahol számít a még magasabb minőség, legyen az terhelés vagy hangszigetelés, stb.

 

Válassz prémium minőséget: a Masterfoam ISOFOAM termékei

 

Az ISOFOAM a Masterfoam legstrapabíróbb, prémium parketta alátét családja, amit kifejezetten nagy igénybevételre terveztünk. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

 

A legfontosabb tulajdonság a kiemelkedő sűrűség és flexibilitás: ellentmondásnak tűnhet elsőre, azonban az extrudált polietilén esetén egyszerre teljesül ez a két tulajdonság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hirtelen behatásra az anyag rugalmasan reagál, így kevésbé sérül a felette lévő padló (gondoljunk csak egy autó lengéscsillapítására és futóművére), illetve visszanyeri eredeti alakját akár százezres nagyságrendű ciklikus terhelés esetén is. A merev illetve puhább anyagok nem nyújtanak ilyen stabil alátámasztást, ezért a klikkes padlók hamarabb eshetnek minőségromlás áldozatául, szétcsúszhatnak, repedhetnek.

 

De említhető a kiváló hangszigetelés és a kopogóhang-gátló tulajdonság is, amiben felülmúlják a hagyományos alátéteket. A termékcsaládban lévő három modell garantáltan megoldást nyújt, akár hagyományos fűtés, akár padlófűtés van a lakásban, míg a párazáró réteg meggátolja az esetleges alulról való felázást, illetve dohos szag képződést.

 

Válassz hazai gyártású, prémium alátétet, hogy biztos talajon maradj akár évtizedekre. Bővebb információt találsz a termék oldalon.

 


Kapcsolódó termékek