Mennyire bírják a folyamatos terhelést a laminált padlók?

Olvasási idő: 5 perc


Fogadni mernénk, hogy a te otthonodban is van laminált padló – és hogy miért vagyunk ennyire biztosak benne, az e padlófajta népszerűségében keresendő.

A legtöbb új építésű lakást ugyanis ilyen padlóval adják át, illetve az otthonfelújítási projektek esetén is jellemző választás. Nem véletlenül, hiszen viszonylag olcsó, mutatós, mára kiváló tartóssággal rendelkezik – ebben a cikkben pedig arról írunk, hogy tudod ezt a tartósságot megőrizni, elsősorban a folyamatos terheléssel szemben.

 

A laminált padlót érő hatások

 

Először is nézzük meg, egyáltalán milyen hatások érhetik, károsíthatják a laminált padlót.

 

Ázás

 

A fa alapú laminált padló egyik fő veszélyforrása, hogy ha huzamosabb ideig víz éri, az illesztések résein megszívja magát, és a nedvesség által előidézett térfogatnövekedés következtében egymásnak feszülnek a lapok és felpúposodhatnak. Ennek egyébként az ellentéte is igaz: ha túlságosan kiszárad, akkor a faanyag összehúzódik, így rések jelenhetnek meg.

 

Ez a hatás a vinyl padlók esetén nem érvényesül, mivel fát nem tartalmazó, műanyag alapanyagú laminált padlóként kiválóan alkalmasak vizes helyiségekbe, például fürdőszobákba, mellékhelyiségekbe.

 

Az ázás egyébként alulról is történhet, például épületek alsó szintjén lévő helyiségekben. Ezért fontos, hogy a padló alátétet is úgy válaszd meg, hogy az megfelelő párazáró tulajdonsággal rendelkezzen. Találsz ilyet a Masterfoam kínálatában is.

 

 

Kopás 

 

A lépteink, vagy nehezebb tárgyak, például székek mozgatása a padlón hosszabb távon kopáshoz vezethet, azonban szerencsére a laminált padlók e szempontból tökéletesen bizonyítanak. Természetesen ők sem teljesen kopásállók, de rendkívül jól ellenállnak a folyamatos súrlódásnak, a felszínükön lévő kemény, kopásálló rétegnek köszönhetően. Ebben sokszor még a lakkozott tömörfa parkettát is felülmúlják.

 

A karcosodás ellen viszont érdemes a nehezebb tárgyak lábain filc védőt alkalmazni, így nem csak a karcokat kerülheted el, hanem mozgatásuk is csendessé válik.

 

Váratlan fizikai behatás / sérülés

 

Sajnos minden háztartásban megeshet, hogy például leesik egy kalapács, összetörik egy váza a padlón – az efféle baleseteket vég nélkül tudnánk sorolni. Ezt semmilyen padló nem ússza meg: a kő megreped, eltörik, a parketta és laminált padló benyomódik, megsérül.

 

Ha laminált padlónk sérül meg ilyen módon, akkor használj javítópasztát, melyet a barkácsáruházak számos színben kínálnak. Ezek az anyagok kimondottan a laminált felületek kisebb, esztétikai sérüléseinek az eltüntetésére készültek. A megfelelő szín kiválasztásához azonban mintaként ajánlatos egy darab parkettahulladékot is magunkkal vinni, és a megfelelő árnyalatot természetes fényben is ellenőrizni.

 

 

Terhelés

 

Végül, a gravitációs terhelésnek is ellen kell állnia a padlónak, hosszú éveken, akár évtizedeken át. Azonban ez nem csak a laminált padló számára kihívás, hanem a padlót megtámasztó habfólia alátét szempontjából is. Hogy jobban értsük a padló és az alátét szerepét e kérdésben, tegyünk betekintést a terhelés típusaiba.

 

Megkülönböztetünk folyamatos és ciklikus terhelést. Míg a folyamatos terhelés esetén egy adott ponton vagy felületen folyamatosan terheli a padlót egy tárgy (például egy kanapé lába), addig a ciklikus terhelés esetén visszatérő megterhelésről van szó, ilyen például a lépteink súlya.

 

A folyamatos terhelés hatása a padlóra

 

Elsősorban a click rögzítésű padlók veszélyeztetettek, mivel az illesztéseknél fellépő terhelés hatására képesek repedésre, törésre, és amennyiben sérül az illesztés, gyengül az összetartó erő: rések alakulhatnak ki, nyikorogni kezdhet, stb.

 

A folyamatos terhelés még kedvezőtlenebb, amennyiben a padló alatt egyenetlen a talaj, vagy nem megfelelő az alátét teherbírása. A terhelés hatására a padló folyamatos feszültség alatt áll, és ha mellette például ciklikus terhelés lép fel (például egy bútor mellett gyakran elmegyünk), akkor a padló ott mindig benyomódik, és plusz feszültség keletkezik.

 

A nem megfelelő, például rugalmatlan, és terhelésnek kevésbé ellenálló parketta alátét is okozhat gondot. Ha rugalmatlan, akkor a folyamatos terhelést követően már nem képes visszaállni az eredeti helyzetbe, tehát horpadás, enyhe szintkülönbség alakulhat ki. Ha túl alacsony a sűrűsége, akkor pedig nem biztosít megfelelő alátámasztást a nehéz tárgyakhoz.

 

 

Védd ki a folyamatos terhelést profi alátéttel 

 

A leírtakból jól látszik, hogy érdemes a habfóliára is elegendő hangsúlyt fektetni. A Masterfoam által kifejlesztett prémium alátétek közös jellemzője a nagy sűrűség, és az emellett megférő magas rugalmasság.

 

Miért fontos ez? Azért, mert megvédi a parkettát a click csatlakozások sérüléseitől, nagy terhelést elbír, jelentősen csökkenti a kopogó lépéshangokat – és még a hőszigetelésben is részt vesz.

 

Választhatsz padlófűtéshez, extra terheléshez (akár 7,5 tonna/négyzetméter!), párazáráshoz is modellt a kínálatunkban: bővebb információért nézd meg az elérhető típusokat (Isofoam LF Premium 75 LD Plus, Isofoam LF Premium 75 ALU Plus, Isofoam IF Premium 100).

 

 

Ezek a habfóliák már két évtizede, 40 országban szolgálnak stabil alapként a laminált padlók számára. Ha a Masterfoam termékeit választod, a tartósság nem lesz kérdés: akár 20 évre megőrizheted laminált padlód minőségét.


Kapcsolódó termékek