Laminált padló alátétek összehasonlítása – típusok, előnyök

Olvasási idő: 5 perc


Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb típusokat, hogy az új padló lerakásánál ne maradjon kérdésed az alátétekkel kapcsolatban.

Korábbi cikkeinkben megmutattuk: a laminált padlónk minőségére és élettartamára is kiemelt hatással van a padlót megtámasztó alátét réteg – ez a mindössze pár milliméter vastagságú anyag ugyanis stabil és rugalmas alátámasztást kell, hogy biztosítson a padlónk számára. Amikor azonban vásárlásra kerül a sor, termékek széles körével találjuk szembe magunkat. Melyik lehet ideális a számodra? Erre találsz néhány tippet a cikkben.

 

Hogyan érdemes összevetned az alátéteket?

 

A laminált padló alátétekről rengeteg műszaki jellemző sorolható fel. Hogy melyiket fontos figyelembe venned, függ a felhasználás jellegétől, és az egyéni preferenciáidtól is. A jellemzők teljes listája a következő:

 

 

 

 

Ezek nagy része számokban is kifejezhető, például a vastagság (milliméter), teherbírás (tonna / négyzetméter), aljzatkiegyenlítés (max. hány milliméter), lépészaj csökkentés (százalékban kifejezve) és így tovább.

 

Ha például egy pincehelyiség feletti padlóról van szó, kifejezetten fontos az alátét párazárási képessége. Ha padlófűtésed van, azzal kompatibilis alátétet kell választanod. Ha várhatóan nagy terhelés éri a padlót, akkor a teherbírást érdemes előtérbe helyezni. Fontos leszögezni, hogy minden tulajdonságból nem lehet egyszerre kiemelkedő értékűt választani, általában az egy-két kiemelkedő tulajdonság egy-egy másik jellemző rovására megy, de a legtöbb esetben nincs is szükség arra, hogy minden egyes műszaki jellemzője ideális legyen az alátétnek.

 

A klikkes padlók esetén például a legnagyobb szerepe a sűrűségnek és a rugalmasságnak van, hogy megelőzzük az illesztés menti repedést illetve törést. Írtunk erről bővebben ebben a cikkben.

 

Az olcsó habfóliák

 

Tény, hogy a pénztárcák legnagyobb barátja a polietilén (PE) habfólia, azonban ennek minősége erősen megkérdőjelezhető. A jellemzően fehér, tekercses kiszerelésben kapható anyag általában 2-3 milliméter vastag, rendelkezik valamennyi aljzatkiegyenlítő funkcióval és némi teherbírással is, de hosszútávú megoldásként nem ajánljuk. Hátránya, hogy nagy terhelésre összenyomódnak, és gyengébb rugalmasságuk miatt kevésbé tudják visszanyerni eredeti formájukat.

 

A padlógyártók nagy része épp emiatt nem is vállal garanciát a laminált padlóra, amennyiben azt polietilén habfóliával használják – hiszen ha emiatt reped vagy törik a klikkes illesztés, az az alátét gyenge minőségének tudható be, nem a padló hibája.

 

Hagyományos XPS anyagok

 

Megbízható alátétek készülnek XPS-ből, azaz extrudált polisztirolból, ezért a legtöbb jó minőségű padló alátámasztásául ma ezt választják. Hosszútávú, magas teherbíró képességgel rendelkeznek, ami a klikkes rögzítésű padlók egyik fő igénye. Emellett az aljzatkiegyenlítés és a hőszigetelés is az erősségei közé tartozik: akár 4,5 milliméter szintkülönbség kiegyenlítésére is képesek, illetve a szigetelési képességével jól megtartja a hőt, amelynek hatása a fűtési számlán is megjelenik majd. Épp ezért padlófűtés esetén viszont nem ajánlott, hiszen nem csak az alulról érkező hideget, hanem ilyen esetben a hőt is felfogja, és csökkenti a bejutását a szobába.

 

A hangszigetelés logikája is hasonló: a jó hangszigetelés egyrészt jelentheti azt, hogy lefelé elnyeli a zajt, viszont annak is működnie kell, hogy a szobában ne legyen kopogó hang – ez pedig a lépészaj csökkentő funkció. Lefelé nagyon jól felfogja a hangot az XPS, azonban lépészaj csökkentéshez a legjobb alternatívákat a prémium alátétek között érdemes keresni.

 

Prémium padló alátétek

 

Természetesen, mint minden termékkategóriában, a laminált padló alátétek esetén is létezik prémium kategróia. Ez nem összekeverendő a luxus cikkeknél megszokhatott jellemzőkkel – a prémium ez esetben kizárólag a magas minőség és teherbírás kapcsán különíti el e termékeket a gyengébb minőségű alátétektől. Tény, hogy árban is más szintet képviselnek, ez viszont az anyagminőségből fakad.

 

A prémium alátétek rendelkeznek ugyanis a legkiválóbb sűrűség és rugalmasság tényezőkkel, és a teherbírási jellemzőik is túlszárnyalják a normál alátétekét. Az ISOFOAM IF Premium 100 padló alátét például akár 7,5 tonna/négyzetméter terhelést is elbír,  minimum 100000 ciklusra garantálva, ellentétben a 5-6 tonnás terhelhetőségű, és 50000-es ciklusra tervezett hagyományos alátétekkel.

 

 

 

 

Egyéb változatok

 

Létezik egyéb, alternatív padló alátét megoldás is. Ilyen például a parafa, ami a természetes anyagok kedvelőinek lehet gyakori választása. Ahogy a többi fajtának, úgy a parafának is vannak erős és gyengébb jellemzői. Erőssége a magas sűrűség és rugalmas szerkezet, ennek köszönhetően nagy teherbírással rendelkezik. Ellenáll a nedvességnek, nem penészedik, és még padlófűtéssel is kiválóan használható. Azonban nincs párazáró képessége, ezért külön párazáró fólia használata ajánlott, illetve a leggyengébb lépészaj csökkentő hatása a parafának van, 5% körüli értékkel.

 

 

Összegzés

 

A legfontosabb tehát az, hogy a helyszínnek és a saját követelményeidnek megfelelő alátétet válassz. Súlyozd a műszaki jellemzőket az alapján, hogy mi a legfontosabb követelmény.

 

Fontold meg a magasabb árkategóriát – az alátétek esetén ez racionálisabb választás lesz, egyrészt a prémium kivitel nyújtotta jellemzők miatt, másrészt a hosszútávú megtakarítások miatt is: ugyanis a prémium alátétek jobb hőszigeteléssel bírnak, így a kezdeti magasabb értékű befektetés később a fűtés számlákon megtérül, majd folyamatos megtakarítást nyújt.

 


Kapcsolódó termékek