Ezekben a helyiségekben jön jól a vízálló vinyl padló

Olvasási idő: 4 perc


Ha a vinyl padló hallatán egy igénytelen mintázatú linóleum ugrik be, akkor érdemes felfrissítened a tudásod – ugyanis a vinyl padló egy korszerű laminált padló alternatíva, mely nemcsak esztétikus megjelenést nyújt, hanem ellenállóságának hála kiválóan alkalmas a vizes helyiségekben.

Ebben a cikkben megnézzük, a lakás vagy épület mely részein érdemes használni, mennyire időtálló, és mire kell figyelni a lerakásánál.

 

Mi az a vinyl padló?

 

Képzelj el egy laminált padlót – ránézésre ugyanis épp ilyen, csupán összetételében különbözik. A vinyl padló PVC alapú, merev lapokból áll, amely számtalan mintázattal elérhető: szinte meg sem lehet különböztetni egy igazi tömörfa erezetétől, vagy egy kő felület textúrájától. Legfőbb előnye a vízállóság, ezért minden olyan helyiségben ajánlott, ahol:

 

  • Magas nedvességtartalom jellemző, illetve nagy eséllyel kerül víz a padlóra: ilyen például lakásunkban a fürdőszoba, konyha, előszoba, wc.

 

  • Gyakori felmosás, fertőtlenítés történik: például az előszoba, vagy toalett, de nem csak otthoni környezetben működnek jól a vinyl padlók, hanem egyéb célú helyiségekben, épületekben is – így például akár kórházi szobák, fogászati rendelők, fodrász szalonok, vagy edzőterem öltözők padlójaként is használható.

 

Gyakran LVT padlóként is hivatkoznak rá: ez a Luxury Vinyl Tile rövidítése, amit “luxus vinil/műanyag csempe”-ként lehetne magyarra fordítani. Az elnevezés túlzónak tűnhet, azonban az élethű mintázatnak hála ténylegesen luxust megközelítő hatást érhetünk el vele lakásunkban – súlyos vagyonok elköltése nélkül.

 

Csempe helyett is ideális

 

A fent említett nedves, vizes helyiségekben mindig is a csempe padló volt a bejáratott választás. Azonban mára a vinyl padlók olyan minőségben is elérhetők, hogy a csempe tulajdonságaival vetekednek, sőt – számos téren még jobb alternatívát is jelentenek: jóval kevésbé adnak hidegérzetet a talpunk alatt, illetve egy egybefüggő, fugázás nélküli felületet alkotnak (a fuga elszíneződhet, és menthetetlenül bekoszolódhat az évek, évtizedek alatt).

 

De ugyanígy említhető, hogy ha a csempénk megreped, eltörik, akkor azt csak komolyabb bontással lehet javítani, és lerakása is több szakértelmet igényel, mint a korszerű klikkes rendszerű vinyl padlók telepítése.

 

 

Az LVT padló élettartama

 

A fa alapú laminált padlókhoz képest ugye az LVT padló nem tartalmaz olyan anyagot, amely meg tudná szívni magát nedvességgel, ezáltal felpúposodna, tágulna – vagy épp kiszáradna és összehúzódna. Elég merev anyagról van szó, így jól bírja a terhelést, de persze ez nagyban függ a padlót megtámasztó alátéttől is (írtunk erről már bővebben, ebben a cikkben).

 

A vinyl padlóknál talán a legfőbb sérülési veszély a karcolódás. Ez legkönnyebben akkor jöhet létre, amikor a kemény padlón egy másik kemény felület mozdul el – például erősen betolunk egy széket, vagy odébbhúzunk egy bútort. Ezt érdemes megelőzni a bútorok lábaira tehető filc korongokkal, amivel nem csak halkabban mozgathatók a tárgyak, hanem még a karcolás lehetősége is kizárható.

 

Erre figyelj a lerakásakor

 

A vinyl padló lerakását sokszor szakember nélkül is bevállaljuk, ennek oka a viszonylag egyszerű művelet: a click-es rögzítésnek hála a padló elemei egyszerűen egymásba pattinthatók. Nem szükséges fúrás-faragás, a click-es kialakítás esetén pedig ragasztás sem.

 

 

Lerakásakor gyakorlatilag ugyanarra érdemes figyelni, mint a klasszikus laminált padló esetén:

 

  • Legyen egyenletes az aljzat, hogy ne alakuljon ki űr vagy púposság a padló alatt. Ezáltal elkerülhető a kopogás, nyikorgás, illetve a rögzítések folytonos megfeszülése által okozott repedés, esetleg törés. Tény, hogy az alátét habfólia is szerepet vállal az aljzat kiegyenlítésében, de ez csupán 1 mm szintkülönbség kompenzálására alkalmas.

 

  • Válassz minőségi alátétet, hogy megfelelő alátámasztást biztosíts: ez nem csak a padló minőségmegőrzése miatt fontos (hirtelen és folyamatos terhelésnek való hosszabb ellenállás), hanem a hangszigetelés, párazárás szempontjából is megfontolandó. Érdemes magas sűrűségű, ám rugalmas habfóliát választanod, mint például a Masterfoam termékei.

 

  • Számolj rá kb. 10%-ot a szükséges mennyiségre, hogy a lerakás közben történő esetleges hibázást könnyen javíthasd és maradjon tartalék az elkövetkezendő évekre is, ha valami miatt cserélni szükséges egy-egy elemet.

 

A témáról bővebben ebben a cikkünkben is írtunk. Ha padlózás előtt állsz, válassz profi padló alátétet – ehhez a legjobb helyen jársz, ha a Masterfoam oldalán nézelődsz.