Állja a sarat: a vinyl padló

Olvasási idő: 5 perc


Ebben a cikkben a kiváló vízállóság és pénztárcabarát tulajdonságai miatt népszerű vinyl padlókat vesszük górcső alá: megnézzük, miben különböznek a laminált padlótól, hol érdemes használni őket, hogyan kell lerakni, karbantartani és így tovább.

Ha eddig taszított a vinyl padló gondolata, olvass tovább, és látni fogod: valójában pozitívumok hosszú sora jellemzi – így könnyen lehet, hogy a legközelebbi felújításnál már te is megfontolod a használatát.

 

Ebben különbözik a laminált padló és a vinyl padló

 

Ahogy a neve is mutatja, a laminált padló lényege egy laminátum réteg – ami a préselt faanyag hordozó felületen terül el. A vinyl pedig műanyag – pontosabban egy PVC alapú, de annál jóval keményebb speciális műanyag. Nem tartalmaz fát, ezért a fára jellemző hátrányokkal sem rendelkezik, mint például a nedvességtől való tágulás és összehúzódás, sérülés, kopás, a kiszáradás, illetve a gyenge vízállóság. Ezekkel mind nem kell számolnod, ha vinyl padlót használsz.

 

A vinyl padlót más néven LVT padlóként is megtalálod, ez a Luxury Vinyl Tile rövidítése – korunk egyik legújabb, és egyre népszerűbb padlótípusa. Az elnevezés nem is véletlen: ma már olyan szinten tudják utánozni a tömör kő, márvány, vagy egy gyönyörűen texturált faanyag mintázatát, hogy az amúgy luxuskategóriás padlóburkolatok szinte bármely otthonban megjelenhetnek vinyl padló formájában.

 

Nem szimplán műanyag

 

Említettük, hogy PVC alapú anyagról van szó, azonban extra erős kivitelben: a vinyl padló még mészkövet is tartalmaz. Ha eddig az ócska, panellakásokban megszokott linóleumra asszociáltál a vinyl padló hallatán, akkor felejtsd el: a vinyl padlónak nem sok köze van a puha és igénytelen minőségű linóleumokhoz. Ugyanúgy merev lapokban kapható, mint a már jól ismert laminált padló – csupán anyagában és felépítésében különbözik.

 

5 réteg alkotja, amiből két PVC lap adja a bázist, ezen fekszik a dekorfelület, ami meghatározza a mintázatot (pl. fa, kő vagy egyéb hatás), majd egy kopásálló réteg és egy átlátszó poliuretán védőréteg gondoskodik a tartósságról.

 

 

Milyen helyiségekben érdemes vinyl padlót használni?

 

A kedvező kopásállóságú és vízálló tulajdonságú termékek gyakorlatilag a teljes lakásban működnek. Kő helyett választhatsz kő mintázatú vinyl padlót, parketta helyett pedig fa textúrás LVT-t–- nem csak pénztárcádra való tekintettel, hanem a fentebb felsorolt kedvező jellemzők miatt is, melyek közül a vízállóságot emelnénk ki. 

 

Mivel 100%-ban műanyag alapú padlóról van szó, állja a sarat a kifejezés átvitt és szó szerinti értelmében is: ideális fürdőszobában, konyhában, ahol gyakori a nedvesség vagy nagyobb az esélye a kiömlő folyadéknak. Ugyanígy, olyan helyiségekben is, akár ipari, gyógyáaszati területről beszélünk, ahol gyakori a felmosás vagy fertőtlenítés – a vinyl padlóknak a víz egy csepp gondot sem okoz.

 

 

A vinyl padlók lerakása nem ördöngősség

 

Ahogy a klasszikus laminált padlók, úgy a vinyl padlók is elérhetők ragasztós, öntapadós és a modern klikkes kivitelben is. Ez utóbbi kialakítás megengedi, hogy a lapokat egyszerűen összepattintsuk, ragasztás és bármi fúrás-faragás nélkül. Egy speciális profillal rendelkeznek a lapok szélei, ami megfelelő pozícionálásra egymásba pattintható. Sok esetben ezért sem hívunk szakembert ha padló lerakásról van szó, ugyanis a klikkes kivitel még a kezdő otthonfelújítóknak is egyszerű terepet biztosít.

 

Azonban érdemes ügyelned arra, hogy mi kerül a padló alá: ugyanis a padlód viselkedése és élettartama nagyban függ az padló alátéttől is. Ahogyan azt a laminált padló alátétekről szóló cikksorozatunkban is írtuk, az alátét minősége legalább annyira fontos, mint a felette lévő padlóé. Hőszigetelés, vízzárás, szintkiegyenlítés, hangszigetelés – ezekben mind közrejátszik a padló alátét anyaga. Érdemes nagy sűrűségű, ám mégis rugalmas habfóliát választanod – mint például a Masterfoam LVT padló alátétjei.

 

Így ápold, hogy hosszan tartson

 

A vinyl padló egyik gyengéje a karcolódás – kemény padló lévén, ha egyéb kemény tárgyakat mozgatunk rajta, könnyen megkarcolódhat. Ezért érdemes a bútorok lábait filc védővel ellátni, így sem egy szék elhúzásakor, sem a teljes szoba átrendezésekor nem kell aggódni, hogy megkarcolódik a padló.

 

Tisztítása egyszerűbb, mint a laminált padlóé, hiszen ez utóbbinál ügyelni kell arra, hogy ne érje túl sok nedvesség, mivel az illesztésnél beszívhatja és felpúposodhat – a vinyl padlót viszont bátran felmoshatod, akár még a forró víz is kiömölhet rá, semmi baja nem lesz.

 

 

A lényeget már tudod a vinyl padlókról. És mi a helyzet az alátétekről? Tájékozódj körültekintően, és válassz profi minőséget, mint például a Masterfoam. Kiemelkedő teherbírással, hangszigeteléssel gondoskodnak a padló megtartásáról, és padlófűtés esetén is alkalmazhatók. Nézz körül a termékek között!


Kapcsolódó termékek