Akár évtizedeken átívelő kopásállóság? Megvizsgáljuk az LVT padlót

Olvasási idő: 5 perc


A műanyag alapú LVT padlók (Luxury Vinyl Tile) számos előnye közül most a kopásállóságot vesszük szemügyre. Mennyire állnak ellen a hosszútávú használatnak, karcolódásnak, kopásnak – és milyen érvek szólnak e padló mellett?

Mikor jó választás az LVT padló?

 

Az LVT padlónak már nem sok köze van a régebben gyakran használt, gyenge minőségű linóleumokhoz. Küllemre inkább egy hagyományos laminált padlóhoz hasonlít, a különbség az anyagában keresendő. A kulcs jellemzőjük az, hogy műanyagból készülnek, így tökéletesen vízállóak, praktikus választást kínálva a vizes helyiségekhez – akár lakásban, közületen, illetve még ipari felhasználásban is. Lerakni éppoly egyszerű, mint a laminált padlót: legtöbbször a népszerű klikkes megoldást alkalmazzák.

 

Természetesen, mint ahogy minden padló esetén, az LVT vagy más néven vinyl padló fajtánál is felsorakoztathatók előnyök és hátrányok. Bár a mérleg erősen a “pro” oldal felé billen, érdemes a teljes képet vizsgálni, és persze az is számít, hogy mindenki számára más-más súlya van egy előnynek vagy hátránynak. 

 

Ha épp LVT padlóban gondolkozol, ezeket az érveket javasoljuk figyelembe venni:

 

PRO érvek

 

  • Vízállóság: a PVC anyag, ellentétben a fa alapú padlókkal, nem képes megszívni magát vízzel, így tökéletesen vízálló: legyen az kiömlő folyadék, gyakori pára, felmosás, és így tovább.

 

  • Kopásállóság: a padló legfelső rétege egy kifejezetten kemény, poliuretán fedő bevonat, ami a kopásállóságot biztosítja (olvass tovább a részletekért).

 

  • Rendkívüli utánzó képesség: mára olyan szintre fejlődött a nyomdatechnológia (a padlók mintázattal való ellátása a nyomtatáshoz hasonlítható), hogy kiválóan utánozzák a kő, csempe, fa, pala, stb. anyagokat – sokszor csak úgy lehet megállapítani az eltérést, hogy megnézzük, mennyire hideg a felület. Az LVT padló ugyanis a melegburkolatok közé sorolható, így a hideg kő érzetnek búcsút inthetünk.

 

  • Könnyű lerakás: az LVT padlók körében is ugyanúgy elterjedt a klikkes rögzítési elv, mint hagyományos társainál. Ez egy ötletes kialakítás a padló elemek szélein, aminek segítségével a padló táblák egyszerűen egymásba pattinthatók, különösebb szakképzettség nélkül is.

 

KONTRA érvek

 

  • Drágább: a felsorolt előnyöknek természetesen ára van, így az LVT padlók általában drágábbak, mint a klasszikus laminált padlók. Természetesen áruk még mindig jócskán elmarad azon anyagokétól, melyeket textúráikkal imitálnak, nagyságrendileg elmondható, hogy a klasszikus laminált padlók árához képest kb. 50%-os árkülönbség jelenik meg.

 

  • Nem természetes: a természetes anyagok kedvelőinek valószínűleg kizáró tényező az LVT padló használata, helyette a fa alapú laminált padlót, vagy a klasszikus tömörfa parkettát fogják előnyben részesíteni.

 

 

 

A kopásállósági jellemző jelentése a gyakorlatban

 

Említettük, hogy a vinyl padló egyik fő előnye a kopásállóság. De mit jelent ez a gyakorlatban? Ehhez a kopásállósághoz használt szám-párost kell alaposabban szemügyre vennünk.

 

Minden vinyl padló típus kopásállósága kifejezhető műszakilag, két szám segítségével. Ezt a mutatót általában megtaláljuk a padló csomagolásán, tájékoztatójában, legyen az prospektus vagy egy internetes termék oldal. Nézzük a számjegyek jelentését:

 

  • Az első számjegy a felhasználási területet jelenti.

Fokozatok:  2 – lakótér, 3 – irodai felhasználás, 4 – termelő létesítmény

 

  • A második számjegy azt jelenti, hogy milyen intenzitású terhelésnek képes ellenállni a bevonat.

Fokozatok:  1 – alacsony intenzitású terhelés, 2 – átlagos, 3 – magas, 4 – nagyon erős

 

Példa: egy 23 kopásállósági osztályú padló minden lakóhelyre alkalmas, beleértve a nagy forgalmú szobákat is (előszoba, folyosó, konyha).

 

Karcállóság vs. kopásállóság

 

A kemény felületnek, bármennyire is meglepőnek tűnik, hátránya is van, mégpedig a karcolódás. Ugyanis amikor két kemény felület mozdul el egymáson, könnyebben megkarcolják egymást (ezért van az, hogy talpunk, cipőink mozgását jól bírja a padló, és nem kopik, azonban egy éles tárgy könnyen megkarcolja). 

 

Ezt szerencsére könnyen megelőzhetjük, ha gondosan mozgatjuk a bútorokat, például aláteszünk egy textíliát, vagy lábukra védőkupakot, filc korongot ragasztunk.

 

 

Így biztosíthatod az LVT padló hosszú élettartamát

 

Láttuk tehát, hogy a karcolódásra érdemes odafigyelni, azonban az élettartam megőrzésnek van egy másik fontos eszköze is: az LVT padló alatt lévő alátét. Ez az alig néhány milliméteres réteg meglepően sok tekintetben hozzájárul a padló minőségéhez: alátámasztja azt (teherbírás), részt vesz a hőszigetelésben, hangszigetelésben, párazárásban, de még kis mértékben az aljzatkiegyenlítésben is.

 

 

 

 

A padló élettartama, saját minősége mellett azonban leginkább az alatta fekvő laminált padló alátét jellemzőitől függ: ha nem elég sűrű és rugalmas, akkor nem nyújt megfelelő megtámasztást alulról, és ez a padló sérüléséhez vezethet. Ez megtörténhet például nagyobb terhelés esetén, vagy hosszan tartó ciklikus terhelés esetén – a klikkes rész lesz az első, ami megadja magát, ha nem megfelelő az alátét.

 

A javaslatunk az, hogy válassz elég kemény, terhelhető, és mégis rugalmas padló alátétet, így garantálhatod a padlód élettartamát, továbbá élvezheted a hő- és hangszigetelés nyújtotta előnyöket. Válaszd a hazai gyártású Masterfoam termékeit!


Kapcsolódó termékek