Laminált parketta tippek – a tartósság kulcsa

Olvasási idő: 4 perc


Miként tudjuk megoldani, hogy a lefektetett laminált parketta lapok évtizedeken keresztül a helyükön is maradjanak? Milyen alátét habot érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy a kívánt cél teljesüljön? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, részletesen is kifejtve az okokat.

A parketta alátét habok kiemelten fontos szerepe

 

A parketta alátét hab elsődleges feladata megvédeni a parlóburkolatot a ránehezedő súlyok miatt fellépő esetleges károktól. Ezen kívül szerepet játszik még a padlóra érvényes gyártói garancia megtartásában, valamint a parketta élettartamának a meghosszabbításában is.

 

Ahhoz, hogy ezek a követelmények teljesülni tudjanak, az alátét habnak megfelelő teherbíró képességgel, aljzatkiegyenlítő-hatással, illetve párazáró képességgel egyaránt rendelkeznie kell.

 

Ami a rendelkezésre álló parketta alátét habok választékát illeti, folyamatos fejlődésnek lehetünk szemtanúi. Főként a komolyabb fizetőképességű, technológiai szempontból fejlettebb nyugati piacokon érhető ez tetten.

 

Ott ugyanis akár természetes, akár a mesterséges műanyag habok is rendelkezésre állnak, méghozzá egészen sokféle vastagságban és kasírozással. Szerencsére ez a tendencia szép lassan hozzánk is begyűrűzni látszik, ezáltal bővülnek a felhasználási lehetőségek.

 

Leginkább a laminált parkettáknál lehet létjogosultsága az alátét habnak

 

Akár új építkezésekről, akár felújításról van szó, a laminált parketták alkalmazása újfent egyre népszerűbb választásnak tűnik. Ez persze köszönhető a parketták gyártása során alkalmazott innovatív fejlesztéseknek, amiknek köszönhetően esztétikusabb laminált parketták állnak rendelkezésre.

 

Javult a bevonat minősége, valamint a kopásállóság. Ki kell még emelnünk az úgynevezett click-es élkialakítást, aminek köszönhetően az egyes parketta lapok könnyed mozdulattal illeszthetők egymáshoz.

 

Habár ez a megoldás kiváltotta a sokáig alkalmazott ragasztást, ugyanakkor mégis a parketta legérzékenyebb részének számít. Amikor a lapokat nagyobb erőhatás éri, akkor rendre a click élképzésnél keletkezik a törés, vagy éppen a hasadás. Értelemszerűen ezt a jelenséget szeretnénk elkerülni az alátét hab segítségével.

 

 

Ezért kiemelten fontos a megfelelő minőségű alátét hab alkalmazása

 

Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a fejlett nyugati piacokon kifejezetten magas minőségű parketta alátét lapok állnak rendelkezésre. A click-es élképzésnél fennálló kockázat miatt erre itthon is nagy szükség van.

 

Merthogy a kisebb sűrűségű, alacsonyabb minőséget képviselő habok legfeljebb átmeneti megoldást képesek nyújtani. Az állaguk miatt könnyű őket összenyomni, a parkettának pedig nem képesek biztosítani a kellően erős alátámasztást. Ez a jelenség leginkább az egyébként is neuralgikus pontnak számító click-es csatlakozási pontok környékén tapasztalható.

 

Mi történik tehát? Ahogyan a felület folyamatos igénybevétel alatt áll, a gyenge alátámasztás miatt az anyag egy idő után egyszerűen elfárad. Vagyis a click élkialakításnál csak idő kérdése a törés.

 

Ezután az egyes parketta lapok elcsúsznak, a burkolat pedig egyenesen tönkremegy. Értelemszerűen minél gyengébb a hab minősége, és minél nagyobb a terhelés, ez a körülmény annál hamarabb bekövetkezik majd.

 

 

Minőségi alátéttel megoldható lehet a parketta hosszú élettartama

 

Értelemszerűen a cél az, hogy a gondosan lefektetett laminált parketta hosszú évtizedeken át a helyén maradjon, lehetőség szerint esztétikailag változatlan állapotban. Ennek a biztosításához olyan alátétre van szükség, ami biztosítani képes a megfelelő alátámasztási erőt.

 

Ahogy azt már kifejtettük, ezt kizárólag a minőségi készítmények alkalmazásával tudjuk megoldani. Persze a kialakított vastagságot a szóban forgó helyiség használati szokásainak és igénybevételeinek figyelembe vételével változtathatjuk.

 

Ettől függetlenül csakis a prémium alátét segítségével tudunk gondoskodni az évtizedes léptékű tartásról.

 

 

ÁRAJÁNLATOT KÉREKVISSZAHÍVÁST KÉREKTERMÉKMINTÁT KÉREK

 


    Kapcsolódó termékek