Laminált parketta tippek – alátéthabok vs. tartósság

Olvasási idő: 3 perc


Az építési kultúra fejlődésével egyre nagyobb igény van műszakilag jobban teljesítő, megbízhatóbb termékekre. A parketta alátét habok piaca is folyamatosan fejlődik.

Miért is van szükség nagyobb teljesítő képességű alátét habokra

 

Az építési kultúra fejlődésével egyre nagyobb igény van műszakilag jobban teljesítő, megbízhatóbb termékekre. A parketta alátét habok piaca is folyamatosan fejlődik. A fejlettebb és nagyobb fizető képességű nyugat európai piacokon már több éve jelen vannak a drágább, de magasabb technológiai színvonalat képviselő alátét habok. Ezek változatossága már-már zavarba ejtően sok. Nagyon sok féle anyagból (mind a természetes, mind a mesterséges műanyag habok is jelen vannak), nagyon sok féle vastagságban és kasírozással találunk termékeket. Ettől elmaradva kelet-közép EU-ban a piacokat a kis sűrűségű PE hab alátétfóliák uralták, uralják. Az elmúlt években helyenként megjelent a nyugaton már alapterméknek számító magasabb teljesítő képességű drágább alátétek a piacon. Ezek piaci részesedése folyamatosan növekszik, kiszorítva az olcsóbb termékeket.

 

 

A parketták közül a laminált, fektetett parketták alá szükséges beépíteni kiegyenlítő, rezgéscsillapító alátét habot. A laminált parketták újra egyre népszerűbbek, mind új építésnél, mind felújításoknál is. Az elmúlt 20 évben a laminált parketták gyártása hatalmasat fejlődött. A parketták szebbek, mutatósabbak lettek. A bevonatuk egyre jobb és tartósabb lett. Kopásállóságuk már lassan vetekszik a gyengébb minőségű kerámiákkal, természetes kövekkel. Régebben a laminált parketták szélein olyan nútos kialakítás volt (csap-hornyos) amit ragasztani kellett, hogy a parketta lapok ne csusszannak szét. Ez a módszer mára már szinte teljesen eltűnt. Ezt az úgynevezett click-es élkialakítás váltotta fel, ahol olyan nútkialakítása van a parkettának, amit egymásba kell csak pattintani. A ragasztás elhagyásával a parketta lerakásának, kivitelezésének ideje jelentősen csökkent, kivitelezése egyszerűbb, akár saját kivitelezésben is megoldható, szakember bevonása nélkül – ami ma már nagyon-nagy termékelőnynek számít.

 

A jellemzően 7-10mm vastag laminált parketta legérzékenyebb része a click-es élképzés, csatlakozás. Erős, dinamikus terhelésre jellemzően a parketta úgy megy tönkre, hogy a click élképzés eltörik, behasad – megszűnik a parketta lapok közötti rögzítő, összetartó erő és a lapok szétcsúsznak egymástól. A kis sűrűségű habok könnyen összenyomhatók, nem adnak megfelelő megtámasztást a parkettának, különösen a click-es csatlakozási pontoknál. Az ismétlődő igénybevételre gyenge alátámasztásnál az anyag elfárad, a click élkialakítás eltörik, a parketta lapok szétcsúsznak, tönkre megy a burkolat. Minél nagyobb és gyakoribb az igénybevétel, minél könnyebben összenyomható az alátét, annál hamarabb várható a tönkremenetel.

 

Ha valaki szeretné ezt elkerülni és szeretné, ha a parketta akár 20 éven túl hibamentesen működjön eredeti esztétikájában, akkor olyan tartósan rugalmas, de megfelelő alátámasztási erőt adó alátétet kell választania, ami az adott helyiség használati szokásainak, igénybevételeinek megfelel.

 

 

ÁRAJÁNLATOT KÉREKVISSZAHÍVÁST KÉREKTERMÉKMINTÁT KÉREK

 


Kapcsolódó termékek