Klikk helyett reccs – előzd meg laminált padló alátéttel

Olvasási idő: 5 perc


Melyik hangot hallanád szívesebben: klikk vagy reccs? Költői kérdésünkkel a klikkes rögzítésű laminált padlók egyik veszélyére mutatunk rá: az illesztésnél való repedés, törés jelenségére. A jó hír viszont az, hogy megfelelő habfólia alátéttel ennek esélye nagy mértékben csökkenthető. Elmagyarázzuk, miért.

A klikkes laminált padlók anatómiája

 

Kivédeni a veszélyforrást – bármiről legyen is szó – akkor leszel képes, ha pontosan tudod, mivel állsz szemben. Ezért kezdésként beleásunk a laminált padlók szerkezetébe.

 

Klikkes rögzítés

 

A legtöbb laminált padló manapság már “klikkes” elvű, ami az egyszerű összeszerelést jelzi. Ezeknél a padlóknál a lapok pikk-pakk összepattinthatók, akár komolyabb szakértelem nélkül is. Nem szükséges ragasztó, fúrás-faragás, ezért még a felújításban kevésbé jártas otthontulajdonosok is gyakran bevállalják e padló lerakását.

 

A könnyű összepattinthatóság a padlólapok szélein lévő núthornyos kialakításnak köszönhető – a speciális profilt úgy képezték ki, hogy a szomszédos lapok szorosan egymásba illeszkedjenek. Ez a merev és szoros illeszkedés egyben veszélyforrása is e padlófajtának, hiszen a merev kapcsolat hajlamos a törésre, repedésre.

 

Nyilvánvaló, hogy ez a jelenség csak akkor jöhet létre, ha a padlónak esélye van mozgásra (folyamatos süllyedésre, felemelkedésre), esetleg hirtelen behatás éri. Ezért az egyik elsődleges szempont az, hogy legyen megfelelő (erős és rugalmas) alátámasztása, amit jól megválasztott parketta alátéttel érhetünk el.

 

Rétegrend

 

Hogy megértsük az alátét kiemelt szerepét, érdemes szemügyre vennünk a padló rétegrendjét:

 

  • Aljzat: a felület, amin a padlónk elterül. Fontos, hogy kiegyenlített, vízszintes legyen, így a padlónk tökéletesen illeszkedik és nem keletkezik alatta űr, illetve felpúposodás. Egy méter távolságon belül 3 milliméternél nagyobb szinteltérés nem ajánlott. Körülbelül 1 milliméter eltérést viszont az alkalmazott habfóliával is tudsz kompenzálni.

 

  • Párazáró réteg: az aljzatra fektetett fólia, ami megóvja padlónkat a felázástól, párától. Különösen családi házakban, illetve többszintes épületek földszinti lakásaiban fontos, ahol az aljzat nedvesedhet. A párazáró funkciót gyakran a laminált padló alátétek is tartalmazzák, ha olyan típust választasz.

 

  • Laminált padló alátét: közvetlenül a padló alatt lévő réteg, amely a padló stabil megtámasztásáról gondoskodik. A laminált padló élettartamának egyik kulcsfontosságú tényezője – e cikk fő témája is egyben.

 

  • Laminált padló: maga a padlófelület, amely lehet fa alapú, vagy akár műanyag (olvass bővebben az LVT / vinyl padlókról).

 

  • Szegélyléc: a laminált padló és a fal találkozását esztétikusan eltakaró díszléc, illetve a laminált padló széleit egy szintben tartó elem.

 

 

 

A klikk törés jelenség, és megelőzése

 

A fentiekből jól látszik, hogy a padló alatti anyagnak kiemelt jelentősége van. Ha a padló nem megfelelően alátámasztott, nagyobb eséllyel repedhet vagy törhet a padlólapok illesztése.

 

Ha a padlót érő terheléseket vizsgáljuk, beszélhetünk egyszeri terhelésről, illetve ciklikus, visszatérő terhelésről. Egyszeri terhelés például az, amikor leesik valami a padlóra, feldől egy bútor, és így tovább – ciklikus pedig a lépteink súlya, ami általában hasonló helyre kerül a padlón, így ugyanaz a rész nagyon sokszor terhelődik körülbelül ugyanakkora mértékben az évek során.

 

Tehát a legfontosabb az, hogy nyomás hatására a padló (és az alatta lévő alátét) jól “reagáljon” – ennek titka a sűrűségben és a rugalmasságban rejlik. Ha nem elég kemény (sűrű) az alátét, akkor összenyomódik, nem áll ellen a terhelésnek, illetve ha nem elég rugalmas, akkor túl merev lesz a felület, vagy összenyomásra nem nyeri vissza az eredeti alakját.

 

Ezért kiemelt szerepe van a padló alátétnek. Legyen elegendően sűrű, és egyszerre rugalmas is, hogy hosszútávon biztosítsa padlód alátámasztását. A következő bekezdésben mutatunk erre egy kiváló terméket.

 

 

Most már tudod, hogyan válassz padló alátétet

 

A terhelés mellett természetesen sok egyéb követelménynek is meg kell felelnie a kiválasztott alátétnek. Ezeknek egy része egymással ellentétes, így érdemes annak függvényében vizsgálni őket, hogy pontosan mi a cél, milyen helyiségben lesz használva, milyen igénybevétellel. A teljes követelménylista tehát a következő:

 

          • hőszigetelés
          • vastagság
          • sűrűség (keménység)
          • rugalmasság
          • teherbírás
          • hangszigetelő képesség
          • lépészaj csökkentés
          • aljzatkiegyenlítő funkció
          • párazárás
          • lerakás gyorsasága

 

A klikk törés elkerüléséhez ezek közül a legfontosabb a sűrűség, a rugalmasság és a teherbírás. Épp ezért fejlesztettük ki az ISOFOAM IF PREMIUM 100 padlóalátétet, amely kifejezetten nagy terhelésre készült. Számokban kifejezve ez 7,5 tonna / négyzetméter terhelést és százezer feletti ciklikus terhelést jelent. Kiváló hangszigetelésű, és padlófűtés esetén is használható termékről van szó, amely 20 éves fejlesztési munkánk eddigi legellenállóbb padlóalátéte.


Kapcsolódó termékek