Laminált parketta tippek – az alátéthabfólia kiválasztásának szempontjai

Olvasási idő: 4 perc


A laminált padló alátét sokféle funkciót képes ellátni, ám egyáltalán nem mindegy, hogy a nagy kínálatból melyiket választjuk. Biztosan önnek is sok kérdése van ezzel kapcsolatban. Megválaszoljuk őket, és könnyedén ki tudja majd választani a megfelelő parketta alátétet.

Melyik parketta alátét habot válasszam?

 

Laminált padló alátét választási kisokos

 

A parkettát tartós, vagy ideiglenes használatra tervezi?

 

Ha lakásba, házba szánja, és nem csak nyaraláskor tartózkodik ott, hanem életvitelszerűen, akkor a padlóalátét habfóliának nagy terhelhetőségűnek kell lennie. Ezt a nagy sűrűségű habok tudják nyújtani. Kis megterhelés esetén, például ha időszakos kiállítási területen helyezkedik el a parketta, elegendő a kisebb sűrűségű hab választása.

 

Vessen egy pillantást az aljzatra! Mennyire egyenetlen?

 

Jól tudjuk, hogy a parketta alátétek többek között arra is hivatottak, hogy az aljzat kisebb hepehupaságát kiegyenlítsék, és így a parketta számára mintegy megágyazva egyenletes felfekvést biztosítsanak. Persze, egyenetlen aljzat esetén először javítani kell a felületet önterülővel, és csak utána jöhet a parketta alátét.

 

Aranyszabály, hogy az alátétek a vastagságuk felének megfelelő egyenetlenséget simítják ki. Ha így számolunk, akkor elmondható, hogy egy sima, önterülővel készített felületre, illetve OSB aljzatra 2 mm-es alátét hab való, jól kivitelezett cementesztrich felületre pedig a 3 vagy 4 mm-es hab illik.

 

Mi a helyzet a vastagabb, XPS vagy EPS lapokkal? Nos, azt gondolhatnánk, hogy a 4 mm-nél vastagabb habok extra előnyöket nyújtanak, de nem: túl nagy az összenyomódásuk, és ugyan jól terhelhetőek, de nem rugalmasak. Azzal pedig számolni kell, hogy a nagy terhelhetőségű 5-8 mm-es vastagságú papír, gumi, parafa vagy egyéb őrleményből készített rugalmas alátétek igencsak drágák.

 

Mi a helyzet a hangszigeteléssel?

 

Ha van alsó szomszédja, és szeretné megtartani a jószomszédi viszonyt, érdemes a parkettához kiváló lépéshang szigetelő képességű alátét habot választani. Ha nem így teszünk a födémen keresztül lefelé hallatszani fog a cipőnk kopogása. Csökkentse ön is a zajterhelést!

 

Az alátét habok lépéshang szigetelő képességének jele: Δlw, mértékegysége dB (decibel). Minél nagyobb az ΔLw, annál jobban szigeteli az alátét a lefelé irányuló kopogó hangot. A jellemző érték alátét haboknál, laminált parketta alatt 12-21 dB között mozog.

 

Természetesen a zaj a másik irányban is terjed, azaz a helyiségen belül is van zajhatás. Ennek csillapítási értéke %-ban van megadva, mely minél alacsonyabb, annál jobb. A jellemző értékek 14-22% közöttiek.

 

A parketta és a terhelés esete

 

Ami fontos: előbb válasszon parkettát, és csak azután habot. Kapható parketta kis, közepes, vagy nagy igénybevételre, otthoni, és közösségi célra. A választást segíti a gyártók által meghatározott terhelési osztály, amit a terméken kis ikonokkal, és számokkal határoznak meg. Természetesen az ajánlott parketta terhelési osztályok az Isofoam Premium alátét habok csomagolásán is szerepelnek, megkönnyítve ezzel a döntést.

 

Ha megvan a parketta, jöhet az alátét! Alap, hogy a parkettára nehezedő súly összenyomja az alátét habot. A terhelés lehet állandó, és ciklikus, és persze a ciklikusság gyakorisága sem mindegy. Kardinális kérdés még, hogy a hab miként viseli az alakváltozást: tartósan megmarad, vagy visszanyeri a vastagságát? A javaslat természetesen az, hogy nagy, 1-10 tonna/m² terhelhetőségű, és sok, 20.000-100.000 feletti ciklust kibíró habot válasszunk.

 

 

Lesz padlófűtés?

 

A 3 mm-nél vékonyabb habokat, -mivel nincsen számottevő hőszigetelő képességük-, lehet alkalmazni padlófűtés esetén is.

 

Csak óvatosan! Az ALU-s kasírozású habot ne használja, ha infra fűtő fóliája van, mert jelentősen visszafogja az infra hőt.

 

Kap-e párát alulról a parketta? 

 

Mivel a parketta igencsak érzékeny a nedvességre, olyan helyre építse be, ahol szigetelve van az épület talajnedvesség ellen. Ha ez ki is van védve, a páravándorlás még mindig okozhat problémát.

 

Új építésű épület esetén így védje a a parkettát

 

  • – használjon 50-nél nagyobb Sd értékű kasírozású alátét habot,
  • – a hab a lerakásnál kapjon kiegészítő párazáró fóliát.

 

Tekintse meg a prémium parketta alátét fóliákat!

 

ÁRAJÁNLATOT KÉREKVISSZAHÍVÁST KÉREKTERMÉKMINTÁT KÉREK

 


Kapcsolódó termékek